download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Огнестрелно оръжие, разпечатано чрез 3D принтер

06.08.2012 11:10 (преди 11 години и 7 месеца) | dulo | показана 6888 пъти Статистики
Все по-усъвършенстваните триизмерните принтери са абсолютен хит в компютърната периферия. Ето, че не бе необходимо много време, за да се появи и огнестрелно оръжие, почти изцяло създадено чрез 3D принтер.
Потребителят, известен като HaveBlue, изтеглил от Интернет подробните чертежи на полуавтоматичната AR-15 (М-16), както и на пистолет калибър 0,22 и ги разпечатал на 3D принтер.

Файловете на оръжията изтеглил във формат Solidworks от известен сайт, а материалът за изработката на детайлите струва около $30. Пригодените за триизмерен печат модели качил в Интернет.
     Не са разпечатани абсолютно всички детайли на оръжията, а само тези, които не могат да се закупят лесно, но навярно и това предстои да бъде направено.

     С пистолета, изработен от твърда пластмаса за 3D принтери HaveBlue е успял да изстреля 200 куршума, а пушката се е представила по-добре, като предстоят да се отстранят дребни проблеми при поставянето на нови пълнители.
     Технологиите за 3D печат търпят изключително бързо развитие, постепенно стават масови и разкриват изброените по-горе възможности за всеки. А какви могат да бъдат последствията?

  • Оръжейният пазар се характеризира с високи цени и съвсем не е достъпен за всеки, понеже подлежи на строга регулация и разчет. От търговията с оръжие печелят оръжейните производители, контрабандистите и търговците. Явно ще има промени, когато за $50 ще може да се разпечати работещ автомат, дори и с него да могат да бъдат изстреляни само десетина пълнителя. В такъв случай никой няма да иска да купува скъпо, а нелегалното извозване няма да е необходимо, защото всичко може да бъде разпечатано на място.
         Изглежда, че ще е необходимо създаването на нов RIAA за борба с "пиратството на оръжие", а това съвсем не е същото, като тегленето на филми и MP3 от торентите.
  • Как ще се проверява за подобни неща чрез съществуващите сега рамки, рентгени и други подобни?

         Има над какво да се замислим, понеже едва ли е възможна забраната на 3D печата като направление, а хора като HaveBlue използват възможностите и за създаване и разпространение на оръжия.
         Какво е Вашето мнение?

  • Вижте още:

    Мнения на потребители

    Твоето мнение

    • Понеделник, 06.08.12, 20:40, anonymous:
      моето мнение е , че света не върви към добро.
      но нищо не е случайно !
    • Понеделник, 06.08.12, 23:48, aleksoft:
      Хора с идеи, евала за креативността.

      Плашеща е мисълта, но сигурно вече мислят как да предотвратят подобен бизнес.

    • Понеделник, 13.08.12, 08:07, insecteater:
      Техническото развитие изпреварва нравственото.

      Има една детска книжка Камбо, в която по едно време у едно шимпанзе по случайност попада нож. Последствията не бяха никак хубави разбира се - за цялото му стадо.

    • Понеделник, 13.08.12, 11:43, anonymous:
      От намереното в интернет става ясно, че е направил само цевната кутия (receiver), която съдържа/събира в едно ударно спускателния механизъм и затворната група, а самите част вътре, които са по-важни не ги е произвеждал, а е използвал готови от оръжие (благодарение на свободния режим на придобиване и използване на оръжие съществуващ в повечето от Щатите)
      В света отдавна съществува процесът на щамповане:

      Щампованата цевна кутия ("Stamped receiver") е направена от огънати, закалени стоманени пластини. Захванати са посредством нитове. Те са много по-опростени. Лесни са за разглобяване и сглобяване. Могат да бъдат много здрави. Но могат да се усучат или огънат при натиск. Нитовете и винтовете могат да се разхлабят от експлоатация.

      Почти на 100% съм сигурен, че при масовото производство щамповането и занитването е по-евтино от фрезоването и струговането, дори и на пластмаса.

      т.е. спете спокойно, все още не могат да се произведат по-важните детайли.

    • Понеделник, 13.08.12, 20:02, anonymous:
      ” Макар, че dulo пише друго -

      "Все по-усъвършенстваните триизмерните принтери са абсолютен хит в компютърната периферия. Ето, че не бе необходимо много време, за да се появи и огнестрелно оръжие, почти изцяло създадено чрез 3D принтер." „

      Аз намерих информация от Forbes.com
      http://www.forbes.com/sites/markgibbs/2012/07/28/the-end-of-gun-control/

      Ето и сайта, където HaveBlue e качил снимки и информация за моделът изработен от него:
      http://www.thingiverse.com/thing:11770

    Платени препратки

    Компютри за геймъри
    Домашни компютърни системи за игри
    Конфигурации по желание от Перси ООД
    www.persy.com
    bgERP
    Управлявайте фирмата си
    с безплатен, уеб базиран софтуер
    www.bgerp.com
    Рекламни чанти
    Екстрапак произвежда рекламни чанти
    и опаковки от хартия и (био)полимери
    Bags.BG

    вашето каре - тук

    за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.