download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Фотографиране чрез свиване на времето по хоризонтала

16.10.2012 16:58 (преди 11 години и 5 месеца) | dulo | показана 4118 пъти Статистики

     Това е оригинална и документална фотография, която не е обработвана чрез графичен редактор и не са прилагани специализирани ефекти. Само че тук не е заснет само един определен момент като при обикновеното фотографиране, а в кадъра са разположени събитията, произтекли в продължение на около 30 секунди в пространство с ширина от един пиксел.

Методът работи по следния начин: камерата заснема тесни ивици от едно и също пространство, но в продължение на известно време. След това, заснетите ивици се прилепят отляво-надясно и образуват самата фотография. Като резултат става възможно да се изобрази, какво се е случвало в тази ивица пространство в течение на времето. Така например, на горната фотография "размерът" на десния кон изглежда по-малък, понеже той е преминал пред въпросната ивица по-бързо.
     По този начин става възможно да се заснемат страхотни фотографии, които всъщност нямат никакви изкривявания - просто това е малко по-друг начин да се погледне на реалността.

   
    Снимките изглеждат фантастични, но са съвършено точни. Всъщност, различните части от тялото на танцьора са изобразени от различно време, на но една линия от пространството.
     Тази техника се използва и в киното - сериалът "Doctor Who", в "Star Trek: The Next Generation" и други, но за разлика от фантастичните сериали, показващи изкривявания в пространство-времето, тази техника е документална и изкривявани в континуума няма.
     Клипът заснет от австралиеца Даниел Крукс (Daniel Crooks) отива още по далече и показва сложен ефект на подвижна ивичеста камера:

     Самият статичен ефект може да бъде постигнат сравнително лесно: взема се произволно видео, заснето чрез статична (дори и уеб) камера и ивиците (линиите) от пиксели с еднакви координати от различните кадри се обединяват в обща картина. Не е трудно да с пресметне, че от филмче с резолюция 640х480 пиксела, заснето с 25 Fps и продължителност от 60 секунди ще се получи изображение с резолюция от 1500х480 пиксела.
 
     Малко объркващо е осъзнаването на подобни изображения, но някои математици обясняват ефекта още по интересно, като например, че обикновеното видео е четиризмерно изображение на действителността (трите измерения плюс време), а при тази технология са разменени хоризонталата Х с временната линия t. По тази начин, при прегледа на видеото по оста X се получава хоризонтално изображение на четириизмерното пространство, в което не е включена дълбочината Z. Наистина звучи объркващо, но вече има реализации на JavaScript за създаване на тези изображения от вече съществуващи видеоклипове

     Подробности: slate.com

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Сряда, 17.10.12, 08:06, insecteater:
    Супер концепция :) Интересно ми е какви ли приложения има в изследването и онагледяването на различни физични и биологични процеси.

Платени препратки

bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.