download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Финландската полиция конфискува лаптопа на момиченце, защото е изтеглила албум от торент-трекер

23.11.2012 19:22 (преди 11 години и 4 месеца) | dulo | показана 2817 пъти Статистики
Деветгодишното момиченце е останало без лаптопа си по време на разследване за нарушаване на авторски права. Детето чрез Google е попаднало на сайта The Pirate Bay и изтеглило албума на Chisu, за да се запознае с песните. Съответно, нейният IP адрес е бил проследен от финландската организация TTVK и семейството и получава иск за компенсация на нанесен ущърб в размер на 600 евро.
Бащата на момиченцето изобщо не е съгласен със ситуацията и твърди, че така и не са успели да изслушат изтеглените песни, след което са закупили CD диска, а детето е отишло на концерта на любимата певица. Бащата изпратил в TTVK копие от касовата бележка на диска и от билета за концерта, с надеждата да послужат като смекчаващо обстоятелство. Това не помогнало. На 20-ти ноември на вратата чука полиция със заповед за обиск с цел отнемане оръдието на престъплението - всъщност лаптопа тип "мечо Пух", като за финал казват, че за всички ще е по-добре, ако семейството заплати компенсацията.

     В защита на детето се застъпва самата Chisu, като дава препратка за безплатно изтегляне на нейни песни и изразява надежда, че въпросът ще бъде решен скоро и не иска да съди никого, както и че няма творец, който да желае подобно развитие, особено когато става дума за девет годишни момиченца.
     Представителите на Пиратската партия във Финландия са приветствали коментарите на певицата, но са отбелязали, че авторът не може да окаже влияние при подобна ситуация. Законът е нарушен.
 
    Какъв абсурд. По тази логика може да решим, че певицата е собственик на авторските права, а не на имуществените и най-сетне ще стане възможно да се продава медийна стока без предварително запознаване с качествата и. В конкретния случай детето косвено ще пострада от неполучените пари в семейството и едва ли ще продължи по същия начин да се интересува от любимите си рок изпълнители.
     
     Случаят постепенно се разраства в скандал, в който участват много музиканти с твърдения, че подобни действия сериозно подкопават имиджа на авторите и водят до тотална загуба на фенове.
 
     Подробности: police-raid-9-year-old

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Събота, 24.11.12, 14:41, tegote:
    Накратко за историята - Мафията от ThePirateBay заедно с автора на музиката скалъпват номер, с който се подиграват на правораздаващите органи.

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.