download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Тексаска ученичка отстранена от занятия заради отказ да носи RFID

23.11.2012 18:46 (преди 11 години и 5 месеца) | dulo | показана 2921 пъти Статистики
В Тексас се разгоря нов скандал, свързан с пилотния проект на Министерството на образованието с име Student Locator, който сега се тества в две училища на Сан Антонио. Проектът предвижда задължителното носене на RFID баджове от учениците, чрез които може автоматично да се проследява тяхното влизане, присъствие и напускане на училище.
Голяма част от родителите и администрацията са доволни от нововъведението, понеже сега винаги знаят кога детето е влязло и излязло от училище. Системата позволява да се изпраща SMS при всяко влизане и излизане. Посещаемостта на занятията съществено се е увеличила, още повече поради разполагането на цели 200 видеокамери за наблюдение.

     Но не всички родители са доволни от проекта. Недоволните родители са организирали протест против "незаконното следене на децата", поканили телевизионни екипи и са дали изявления в пресата. Скандалът постепенно се разраства до национално ниво. В сайта Reddit е публикувано изречение, което може да стане изречение на годината: "Нека тази програма за следене бъде първоначално изпробвана на политиците и ако след две години няма възражения - да бъде въведена и за децата".
     RFID идентификаторите първоначално са били замислени като доброволни, но училищната администрация постепенно налага своеобразни ограничения: най-напред, без RFID бадж не те пускат в училищната библиотека, след това без подобен бадж нямаш право да гласуваш при училищните избори и т.н. В крайна сметка останала само една ученичка, която отказва да носи радиочестотен бадж и като резултат администрацията я отстранява от занятия.
     В проекта вече са вложени повече от половин милион долара и никой няма намерение да въвежда промени заради една ученичка. Самото момиче е настоятелно "посъветвано" да се премести в друго училище.
     Вероятно, въвеждането на подобни проекти ще продължи, но много хора са загрижени, че по този начин населението свиква да бъде следено от най-ранна възраст.

     Подробности: wired.com

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.