download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Ubuntu и за мобилни телефони

05.01.2013 01:03 (преди 11 години и 3 месеца) | spursy | показана 2803 пъти Статистики
Телефони използващи Ubuntu операционна система? Да, това скоро ще бъде възможно. Една от най-интересните новини идва още в самото начало на новата година.

В първите дни на новата година изтече една от сякаш най-значимите новини за нея. Canonical декларираха желанието си да навлезат на пазара за смартфони чрез своето отроче Ubuntu. Компанията анонсира за нова Linux базирана операционна система за смартфони, която носи името Ubuntu phone OS. И докато лидерството на Android и iOS в този клас трудно би могло да бъде оспорено на този етап, то вероятно първите цели пред Ubuntu phone OS ще са да се конкурира и изпревари популярни платформи като Windows Phone и BlackBerry.
Информацията която засега е налична показва, че става дума за ОС с интерфейс базиращ се изцяло на жестове. Заложено е на основата от стари проекти в лицето на Ubuntu for Android. Управлението ще става посредством жестове извършващи едни и същи действия, без значение къде точно се намирате в платформата. Операционната система е оптимизирана и насочена конкретно за работа с пръсти, като са присъщи особености от Unity графичната среда, която Ubuntu използва от няколко години.
Една от основните разлики спрямо Андроид (който все пак също е Линукс базиран), ще бъде липсата на Virtual Java Machine. Именно това се очаква да позволи на устройствата да демонстрират пълния си потенциал под новата система.
Хардуерно погледнато ще се поддържат процесори с архитектури от ARM и x86.

Очаква се първите Ubuntu phone OS версии, които все пак са в начален стадий на разработка, да бъдат достъпни за масовия потребител още в близките седмици, а първите устройства използващи финална версия на продукта да се появят едва през 2014 г.

Повече информация може да намерите на официалния сайт: http://www.ubuntu.com/devices/phone

Какво е вашето мнение? Очаквате ли този нов продукт да окаже сериозно влияние в пазарното разпределение при този клас? Бихте ли използвали смартфон с Ubuntu?

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Петък, 18.01.13, 04:11, karadzha:
    Ако е с параметри, цена, поддръжка като Самсунг Нексус и с поне 1 слот микро еСДи, защо не. Само мангър да има
    Един латоп (но с вграден 3/4 Джи адаптер), един смартфон ала Нексус, един Голфак тромба, 15 бона джоб парасъ, още туй-онуй и не ми трябва ни яхта, ни жакуз'та-макуз'та Ама тя гладна кокошка просо сънува

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.