download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Краят на Symbian е все по-близо

13.06.2013 13:55 (преди 10 години и 10 месеца) | spursy | показана 2112 пъти Статистики
Близките месеци ще бъдат последни за станалата легендарна операционна система.

Още преди години Nokia обяви намеренията си постепенно да направи плавен преход между собствената си ОС в лицето на Symbian в посока Windows Phone. Според финландците това е неизбежно, защото емблематичната им система не е приложима за нуждите на съвременния потребител и устройства, а постоянните опити за оптимизация на платформата в тази насока водят до твърде много неоправдани финансови разходи и време.
За по-незапознатите ще припомним, че Symbian е операционна система предназначена за мобилни устройства. Написана е на С++, но без да използва неговите стандартни библиотеки, като вместо тях налага собствени, които са създадени така, че да използват по-малко памет, а от там и по-малка консумация на енергия. Именно тези библиотеки се явяват като един от проблемите защото донякъде са по-ниско ниво от стандартните за езика, което прави употребата им по-трудна и забавя програмирането на вградени приложения за системата. Независимо от това, Симбиан е емблематична система намерила приложение в милиони мобилни устройства и смартфони. До втората половина на 2009 година, Symbian заема 46,2% от пазара на смартфони и е най-разпространената мобилна операционна система в света към този момент. Разбира се динамичното развитие на технологиите в днешно време няма милост дори за легендите.
Още преди години Symbian отвориха изходния код на ядрото си, като целта беше повече хора да могат свободно да подобряват работата и да допринасят с приложения. Само през последното тримесечие са били продадени нови 500 000 устройства използващи Symbian платформата. Въпреки това обаче, обявения от Nokia плавен преход към Windows OS, ще приключи много по-скоро от очакваното. Според последна информация, още това лято продажбите на хардуер с Симбиан платформата ще бъдат преустановени, а силите и средствата ще бъдат пренасочени към оптимизации на Windows Phone.
Използвали ли сте устройство със Symbian и смятате ли, че времето на тази легенда наистина изтече?

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.