download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Пореден спад на пазара на настолни компютри

12.07.2013 15:57 (преди 10 години и 9 месеца) | spursy | показана 2466 пъти Статистики

Освен с продължаваща негативна тенденция за интереса към този тип техника, отчетените данни показаха, че има нов лидер в класа.

За пето поредно тримесечие, беше отчетен спад в пазара на персонални компютърни системи. Въпреки, че намалението е в ниски граници от порядъка на 2%, това превърна този спад в най-дълъг в историята на този тип техника, което е своеобразен антирекорд. Според анализатори основната причина за намаленото търсене на настолни системи, остава засиления интерес към мобилни устройства като таблети и смартфони. Такова обяснение разбира се звучи доста плитко и би трябвало да се погледне по-детайлно за причините, водещи до подобна негативна тенденция. Една от тях вероятно е по-високата цена на настолните машини спрямо таблетите например. Може би това води до ситуации, в които в един дом има един настолен компютър, но всеки от членовете на семейството в този дом има собствено мобилно устройство.

Интересно е, че според последните данни отчитащи спада, Lenovo за първи път зае лидерската позиция на доставчик на персонални компютри. Досегашният водач в лицето на Hewlett-Packard е отчел по-големи проценти намалено търсене на предлаганите от него настолни машини което е довело до тази ротация в челото. На трето място остава Dell. Цифрите показват, че Lenovo е пазарен лидер в три от седемте най-големи пазара на компютри в света – Китай, Япония и Германия, като достига двуцифрен дял в 39 държави. Така над половината от печалбата на компанията идва от пазарите извън Китай, където традиционно заема силни позиции.
Изпълнителният директор и председател на борда на директорите на Lenovo - Янг Янчинг не се притеснява от продължителните негативни тенденции и смята, че световния пазар на персонални компютри все още има достатъчно място за стабилен ръст и значими иновации. Въпреки че крайните потребители в момента са привлечени по-силно от мобилните устройства, то настолните машини остават като основен играч в бизнес средите. Пазара на този вид техника възлиза на около 200 милиарда долара и г-н Янчинг смята, че неговата компания може задоволи потребностите на клиентите по-успешно от конкурентите. Той допълва, че битката за лидерството в този клас ще продължи да бъде много оспорвана.

Времето ще покаже какво очаква персоналните компютри и дали спада при тяхното търсене ще продължи и през следващите отчетни периоди. Със сигурност обаче, производителите трябва покажат сериозна изобретателност за да отстояват позициите си от мобилните устройства.

Вижте още:

Мнения на потребители

Мнения, стр. 1 2
Твоето мнение

  • Събота, 13.07.13, 20:16, programings:
    Aми със смартфона можеш да си прочетеш любимите новини от вестниците, да сърфираш из нет-а докато пътуваш или чакаш, Фейса , Skype и страшно много други занимания. Винаги е под ръка, за разлика от таблета. Но нито един смарт телефон или таблет не може да замени супермощния "звяр" в къщи с огромния декстоп!

    Е, сори, ама не съм премрял да политическо порно (разбирай новинарските сайтове) на автобусната спирка. Мога да го чета и у нас.
    А фейсбук не ползвам. Скайп - рядко.

    Сериозно, хора, пристрастяването към Интернет е всепризнато заболяване, наред с наркотичната и алкохолната зависимост, което реално уврежда безвъзвратно невроните ви. По-малкото време в мрежата ще ви направи по-умни!

  • Неделя, 14.07.13, 03:59, karadzha:
    ” Е, сори, ама не съм премрял да политическо порно (разбирай новинарските сайтове) на автобусната спирка. Мога да го чета и у нас.
    А фейсбук не ползвам. Скайп - рядко.

    Сериозно, хора, пристрастяването към Интернет е всепризнато заболяване, наред с наркотичната и алкохолната зависимост, което реално уврежда безвъзвратно невроните ви. По-малкото време в мрежата ще ви направи по-умни! „

    Аз си пазя невроните - 4 часа сън, 14 часа в нета, 3 часа ТВ и 3 часа в кръчмата
    А преди беше - 10 часа сън, 4 часа работа, 6 часа ТВ и 8 часа в кръчмата
    Нервоните или ги имаш, или ги нямаш - туй да не са 5 лева да ги загубиш

    П.П. Добре че са комповете - преди пиех по 7-10 ракии/ден + 3 кутии цигари, сега 1 бира и 0,5 ракия/ден + 1 кутия папироски. Или трябва да мина на наркотици?

  • Неделя, 14.07.13, 04:16, karadzha:
    Aми със смартфона можеш да си прочетеш любимите новини от вестниците, да сърфираш из нет-а докато пътуваш или чакаш, Фейса , Skype и страшно много други занимания. Винаги е под ръка, за разлика от таблета. Но нито един смарт телефон или таблет не може да замени супермощния "звяр" в къщи с огромния декстоп!

    Сърфирането и четенето при смарта ми мяза на секс с дебела жена - пада голямо кьорене и баране
    Смартбук 8' ще е 1000 пъти по-готино решение

  • Неделя, 14.07.13, 08:16, iceman_:
    ” Не мога да разбера смартфона с какво ще направи живота ми по-пълноценен?
    Моля да ми обясните.
    Разбирам, ако бях някоя кифла, която да си пуска във фейсбука снимки от тоалетната, ама не съм. „

    +1

  • Неделя, 14.07.13, 11:18, johnmotson:
    ” Сърфирането и четенето при смарта ми мяза на секс с дебела жена - пада голямо кьорене и баране
    Еехарррраа ... Браво на лафа ти karadzha !!! Смях се като ЛУД със сълзи поне половин час на твоето сравнение!!!

Платени препратки

bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.