download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Mozilla увеличи приходите си благодарение на Google

24.11.2013 23:27 (преди 10 години и 4 месеца) | spursy | показана 1361 пъти Статистики
Дали подобно развитие не създава опасни предпоставки за зависимост?
Mozilla Foundation е един от най-големите играчи в компютърния свят. Най-известният техен продукт е браузърът Firefox, който е трети по популярност в света, изпреварван единствено от Chrome и IE. Другите популярни продукти са клиента за електронна поща Thunderbird и операционната система за мобилни устройства - Firefox OS. Характерно за Mozilla е, че продуктите им са с отворен код и напълно безплатни, като всеки може да допринесе за развитието им, а това им осигурява отлична и своевременна поддръжка. Отворената и прозрачна политика на компанията се харесва на много потребители, но дали наистина Mozilla са толкова устойчиви и независими? Финансовите отчети на компанията за миналата година показват, че приходите значително са нараснали. Това е определено чудесна новина, но до момента, в който по-задълбочен анализ покаже, че близо 90% от тези приходи са дошли от гиганта Google. Между двете компании има подписано споразумение за партньорство, като част от включените условия в него са, че Google търсачката е заложена като основна по подразбиране във Firefox, а google.com като начална страница. Партньорството се изразява и в други елементи, но като резултат от него Mozilla са получили 280 милиона долара за 2012г. Така Google са генерирали значително по-голям дял в общите приходи на Mozilla сравнено с предходните години. Разбира се увеличените приходи са довели и до по-големи разходи, достигнали до 208 милиона долара за миналата година, което е ръст от повече от 43% спрямо предходната. От Mozilla поясняват, че голяма част от тези разходи и по-точно близо 3/4, отиват за по-активна разработка на предлагания от тях софтуер. Вероятно положителната тенденция ще се запази и през следващата година, защото договора между двете компании изтича в края на 2014г.

От една страна е чудесно, че Mozilla имат по-големи приходи, което дава възможност по-активно да усъвършенстват продуктите им, а от това печели най-вече потребителят, получавайки по-високо качество и то безплатно. Но от друга страна много хора си задават с притеснение въпроса дали Mozilla не са зависими прекалено много от Google и дали това не би било пагубно за в бъдеще.
Мислите ли, че толкова голям процент от приходите на голяма компания като Mozilla, идвайки изцяло от хегемона Google е повод за притеснение? Или вярвате, че е важно просто да има достатъчно пари, за да може безплатните проекти да бъдат развивани още по-успешно?

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.