download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Firefox с поддръжка на VP9

09.12.2013 21:12 (преди 10 години и 4 месеца) | spursy | показана 1914 пъти Статистики

От Mozilla декларираха подкрепата си за новия видео кодек на Google и предвиждат бъдещите версии на браузъра им да го поддържат изцяло.

Още преди години Google достатъчно ясно показаха позицията си, че не харесват видео кодека H.264 и имат желание алтернативи, които са безплатни и освободени от лицензни такси да водят развитието на видеото в интернет. Факт е обаче, че H.264 е изградил сериозни позиции в мрежата и по този начин играе важна роля във видео обмена. Проблема се състои в това, че видео кодека H.264 е основан на доста патентови технологии и така различните компании, които биха го използвали, се налага да плащат такси. Така от едната страна на барикадата са Google, Mozilla и Opera, които недолюбват H.264, а от другата Microsoft и Apple които го подкрепят. И понеже споровете на тази тема не са от вчера, Google влагат не малък ресурс в разработката на собствен видео кодек - VP9. Но от интернет гиганта са наясно, че само свободното разпространение и достъпната технология не биха били достатъчни, за да направят VP9 масово предпочитан, затова са заложили на много по-висока производителност. Google твърдят, че техния кодек използва много по-оптимално както централния, така и графичния процесор. Освен намаленото натоварване на CPU и GPU, като друго предимство се изтъква и значително по-добра компресия спрямо H.264.

Разбира се, VP9 се поддържа изцяло от браузъра на Google - Chrome. А ето, че и другото голямо име при браузърите - Firefox ще се сдобие с такава поддръжка. От Mozilla изтече информация, че VP9 ще бъде интегриран в браузъра им. Очаква се това да стане във версия 28.0, която ще получи пълна поддръжка. Вероятно това ще е пътя на развитие и при Firefox, който явно и за напред ще осигурява VP9 поддръжка в бъдещите си версии.
И след като два от големите играчи на пазара в лицето на Google и Mozilla са тръгнали по този път, може би е просто въпрос на време и други разработчици да възприемат и започнат да използват новия кодек.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Вторник, 10.12.13, 23:03, karadzha:
    Браво на Гугъл и разработчиците на Лисицата

Платени препратки

Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.