download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Администрацията в Мюнхен окончателно премина изцяло на свободен софтуер

14.12.2013 02:16 (преди 10 години и 4 месеца) | spursy | показана 2062 пъти Статистики

Дългият преход по смяна на софтуера бе започнат още преди години, но резултатите вече са налице.

Още преди около десет години ръководните органи на германския град Мюнхен решават да се откажат от скъпата операционна система Windows и офис пакета на Microsoft. Продуктите на Майкрософт са широко използвани по целия свят и са сраснали с редица държавни учреждения. В Мюнхен обаче са преценили, че това партньорство не е изгодно за тях и поемат по дългия път свързан не само с промяна на софтуера, но и на навиците. В началото е било нужно професионалисти да извършат подготвителни процедури за да няма проблеми при мигрирането. След това е трябвало целият персонал да премине през кратко обучение за работа с новите продукти. Ето, че амбициозния проект вече може да се счита за завършен. Градският съвет официално съобщи, че целите, които са били поставени в началото, са постигнати и дори надминати по много показатели. Началната идея е била 12 000 компютъра да започнат да използват свободен софтуер, а днес вече 15 000 служебни машини работят по новите правила.

За целта е била създадена Linux базирана дистрибуция, специално предназначена за градския съвет на Мюнхен. Името й е LiMux и е базирана на популярната Ubuntu. Към нея е включен и офис пакета - OpenOffice, а неговия формат Open Document Format (.ODF) вече е стандартизиран за цялата администрация.
С тази стъпка предприета от градския съвет, Мюнхен стана един от първите градове в Европа преминали напълно към свободен софтуер. Според изнесените данни в края на тази година спестените средства вследствие на използването на безплатен софтуер са над 11,5 милиона евро!
Някъде тук идва момента за размисъл, в който повечето от нас ще се запитат - ако богата държава като Германия намира за ненужно разхищение на общински средства за софтуер, при положение, че администрацията може да изпълнява всичките си функции и с безплатен такъв, то защо и при нас не са предприети стъпки в тази посока? Имаме по-голям бюджет, администрацията ни не може да си позволи смяна на системата или средствата предназначени за софтуер няма за какво друго да бъдат използвани? Отговорите на тези въпроси определено не могат да бъде дадени категорично и еднозначно. И ако не сред първите, дали трябва все пак и в България да се тръгне по пътя на свободния, достъпен софтуер? Мислите ли, че подобен проект е приложим у нас? За всички държавни институции или само частично за някои определени би имало условия за реализация?

Вижте още:

Мнения на потребители

90 мнения, стр. 1 2 ... 8 9
Твоето мнение

  • Петък, 20.12.13, 16:26, zlatena:
    ” За дружелюбност не съм говорил, но по-старите версии на УСУ (5.Х) се инсталираха много по-лесно; няма равенство между двоен клик и Ентер, което е объркващо; текстови файл записан под Линукс се "дефрагментира" и под Уин е свит в един фрагмент

    Тебе няма да те вземат на работа към Администрацията в Мюнхен

  • Петък, 20.12.13, 16:49, iceman_:
    ” Защото го ползват безплатно. „

    Хм, а пингвина не е ли?

  • Петък, 20.12.13, 17:39, anonymous:
    ” Хм, а пингвина не е ли? „

    Безплатен е , но я няма тръпката като да ползваш нещо за което трябва да платиш , а ти не плащаш. Най-обичам да ползвам безплатно платените програми въпреки че има безплатни които вършат и по-добра работа.

  • Петък, 20.12.13, 19:06, iceman_:
    амин .
  • Петък, 20.12.13, 19:55, karadzha:
    Тебе няма да те вземат на работа към Администрацията в Мюнхен

    Лошо, щото тръгнах да кандидатствам

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.