download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

SteamOS вече е достъпна за сваляне

16.12.2013 02:39 (преди 10 години и 3 месеца) | spursy | показана 2436 пъти Статистики

Първата публична beta на обещаващия проект вече е тук, но какво да очакваме от нея?

Чували ли сте за проекта SteamOS? Дори досега да не сте, то може това име да ви заинтригува за в бъдеще.
Още преди време небезизвестните Valve шокираха с оповестяването на плановете си да създадат собствена гейминг операционна система. Имайки предвид сериозния опит на компанията в областта на игрите, може би тази новина нямаше да е толкова шокираща, ако в нея не се споменаваше, че бъдещия проект ще е базиран на Линукс. Според мнозина въпреки безспорните качества на Linux платформите и постепенно покачващия се брой на използващите ги потребите, то дялът им като цяло остава нисък най-вече заради по-слабата поддръжка на игри. Така погледнато излиза, че пазара има крещяща нужда от гейминг базирана Линукс платформа, за да може тази алтернатива по-ударно да привлече потребителите.
Ето, че Valve се нагърбиха с тази задача и обявиха проекта си SteamOS. Началните планове бяха, да бъде създадена операционна система, оптимизирана специално за гейминг. Тя ще може да бъде инсталирана на произволен компютър. Платформата ще разполага със собствен "магазин", подобно на Windows и Android, от който ще може да се изтеглят не само игри, но и музика и филми. Също така се предвижда да се появи и конзола базирана на SteamOS. Тази конзола трябва да обединява гейминг платформа и компютър в едно и да отговаря на съвременните нужди на потребителите. Предвижда се размерите й да са значително по-малки от стандартен настолен компютър, за да бъде ненатрапчива спрямо интериора ви.
Но нека се върнем към самата операционна система, която беше обещана да е достъпна за всички в първата половина на Декември. И ето, че това е факт. Valve изпълниха обещанието си и вече всеки може да си свали първата beta версия на платформата. Тук е момента да споменем, че самите разработчици предупреждават, че "ако не сте храбър Linux хакер, ви препоръчваме да изчакате, докато се появи официалната версия през 2014 г., за да я изпробвате". Това е така, защото тази версия е едва начална и е нормално по нея да има още доста работа, докато бъде приведена във вид подходящ за масова употреба. Ако все пак любопитството ви надделее, може да изтеглите дистрибуцията от ТУК. Непременно прочетете специално пуснатия SteamOS FAQ, за да разберете как става инсталацията и имайте предвид, че цялата информация, която имате на машината ще бъде изтрита!
Малко допълнителна информация за проекта. SteamOS е базирана на Debian Linux и в началната си версия поддържа 64 битови процесори както на Intel, така и на AMD. Засега се поддържат видеоускорители само на nVIDIA, но разработчиците обещават скоро да бъде добавена поддръжка и за видеоускорители AMD и Intel. Ще ви трябват минимум 4GB RAM памет. При наличие на обновление платформата се актуализира автоматично.
Проекта SteamOS определено буди интерес и си личи, че създателите работят сериозно по него. Амбициите, които са му възложени, се допълват от крайно силното обещание от страна на Valve, че вече са осигурени договори с най-важните гейм разработчици и още в началото на 2014 г. може да очакваме познати игрови заглавия за SteamOS!

Повече за проекта можете да намерите на официалния сайт - http://store.steampowered.com/steamos/

Бихте ли използвали SteamOS на компютъра ви за в бъдеще? А заинтересовани ли сте от самостоятелен хардуер, обединяващ гейминг конзола и компютър в едно?

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Вторник, 17.12.13, 21:26, spursy:
    ” Към spursy. Когато една система е ограничена от към възможности, тоест в случая беден избор на игрите, това тласка потребителя към намирането и използването на по-богата на възможности система. Ако в ръцете си държи всичко в едно, вече няма да изпитва нужда от някакъв друг по-малък заместител, тъй като така или иначе използва по-големият.

    Отново питам от къде вадите заключението и твърдите, че въпросната система е бедна от към игри, при положение, че още не се е появила дори първа стабилна версия? След като се твърди, че самите компании разработчици на игри са подписали договори с които са съгласни да пригодят техни заглавия към тази платформа, защо смятате, че няма да има избор? И как знаете нещо преди то още да се е случило?

  • Вторник, 17.12.13, 21:27, zlatena:
    Към tegote
    Слава богу,че SteamOS не е ориентирана само към теб,щяха да умрат гладни
    Нали не си мислиш,че ти или аз например определяме търсенето на пазара.
    В световен мащаб с ниските,промоционални цени на игрите те са намерили ниша да съществуват.
    Това е.
    Остави ги да се мъчат и който ги харесва да си ги купи.
  • Сряда, 18.12.13, 15:27, johnmotson:
    SteamOS е прекрасна операционна система но за ограничен кръг потребители, горе-долу такава е и беше ситуацията с Linux! Но тепърва ще има развитие и покритие на широка част от потребителските изисквания относно игрите от най-ново поколение! В никакъв случай не я подценявайте, особено бъдещето ѝ!

  • Четвъртък, 19.12.13, 12:22, океан:
    Джони,ти май си объркал SteamOS с CentOS=
  • Четвъртък, 19.12.13, 12:48, johnmotson:
    Правилно, сбърках! Извинете ме!

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.