download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

С какво ще запомни изминалата 2013г.

06.01.2014 09:31 (преди 10 години и 2 месеца) | spursy | показана 2382 пъти Статистики

Кратък обзор на отминалата година в технологичния свят.

Изминалата 2013 година бе белязана от все по-бързото и бурно развитие на технологиите. Това ни донесе осезаеми хардуерни подобрения, софтуерни иновации, но през цялата година имаше и по-интересни събития, които ще припомним накратко, за да обобщим какво беше водещо през изминалите 12 месеца.

Бясна надпревара в мобилния свят.

2013г. беше белязана от бързо появяващи се нови варианти на смарфони и таблети. Това е все още развиващ се сектор, което определи по-голямо търсене. Както големите, така и по малките компании се опитват да не губят нито минута и потребителите имат огромен избор, когато решат да се сдобият с подобна джаджа. Лидерите в този сегмент останаха Apple и Samsung като продажбите им растяха, а двете компании не спираха да водят съдебни битки помежду си. Съдебните патентни войни носеха постоянна информация през цялата година и бяха често обект на обсъждане. Едва ли потребителите печелят от тях, но компаниите верни на мотото, че лоша реклама няма, постоянно бяха в новините със съдебните си искове. Друг именит играч на пазара - HTC премина през тежка година и много финансови затруднения. Това доведе до различни структурни и управленски промени, но в края на годината сякаш нещата успяха да се успокоят и сега компанията влиза малко по-спокойно в новата 2014г. Големи проблеми имаше и при BlackBerry, като бъдещето на компанията все още не е ясно и тепърва ще се види какво ги очаква и дали ще успеят да се спасят. Емблематичната Nokia също не бе пожалена от бързото развитие на технологиите и това доведе до закупуването на компанията не от кой да е, а от гиганта Microsoft. Така от Редмънд се надяват по-успешно да навлязат в мобилния отрасъл и да са по-конкурентоспособни. Другите по-малки играчи на пазара например Motorola, LG и др. успяха да предложат някои никак не лоши техни модели, но като цяло разпространението им бе по-слабо и не можаха да се надскочат. Прави впечатление много бързото израстване на различни азиатски производители, които до не много отдавна не са били много известни, а днес постигат сериозни продажби. Пример за такива биха били ZTE, Huawei и Xiaomi. Подобни компании опитват да конкурират големите играчи най-вече с атрактивни цени. Така според тях потребителите могат да си позволят устройства с добра производителност на максимално ниска цена. Lenovo се включи ударно на пазара, като за това й помогна вече изграденото и познато име от компютърния сегмент. Като цяло може да се отчете огромно повишение при потребителския интерес спрямо 2012г., като търсенето се е повишило с близо 40%. Макар в развитите страни да се забелязват признаци на насищане, то развиващите пазари показват глад за технологии.
Подобно бе положението и при таблетите, тези съвременни устройства които са отхвърляни от много потребители като непълноценни, отбелязаха огромен скок при продажбите. Повечето именити производители извадиха по няколко модела, но на пазара присъстват и множество азиатски разработки с ниска цена и спорна изработка. Дали заради това или не, то сякаш всяка втора игра с награди в България примамваше с евентуална печалба на таблет.
За бързото развитие на мобилните устройства сериозно влияние оказа операционната система Android която е безплатна под отворен код и бива масово използвана. Това й отреди над 80% пазарен дял, а на второ място остана iOS с почти 13%, следван от Windows Phone с 3.6%.
2013г. ще се запомни и с това, че за първи път смартфоните задминаха по продажба обикновените апарати.

Очакван спад при настолните компютри.

Напълно в реда на нещата бурно развиващия се пазар на мобилни устройства се отрази на заситения пазар на настолни машини. Там през годината бяха отчитани спадове при търсенето, но все пак основните играчи в този сегмент са убедени, че има още "хляб" в него и той не е умиращ в никакъв случай. През по-голямата част от годината лидер по продажби бе HP, но за някои периоди той бе изпреварен от Lenovo. Третото място бе за Dell.

Софтуерът не спеше.

Разбира се тук изненадите не бяха толкова големи. Windows е убедителен лидер, както е бил и при предходните години. Интересна беше борбата между различните Windows дистрибуции обаче. От Майкрософт подходиха агресивно към потребителите, като обявиха XP за мъртъв и обявиха дата за спиране на поддръжката му. Също така не крият желанието си потребителите да използват последното им творения Windows 8 и неговата производна 8.1, за сметка на Windows 7. Това обаче не оказа търсения ефект като пазарния дял на 7цата се увеличаваше през цялата година за сметка на останалите варианти, вкл. 8. Остава загадка какъв ще е избора на използващите XP, след спирането на поддръжката му през 2014, но това ще видим след време. Дали ще се обърнат към друга платформа, например Linux? Да същия този Линукс, който остана с все така малък потребителски дял, но не спи в развитието си, дори напротив. През 2013г. Линукс дистрибуциите станаха още по-дружелюбни и удобни за потребителите, функционалността им се увеличи, но сякаш навиците все още се оказват непреодолимо препятствие.
Светът постепенно, но по-бавно от очакваното, започва да използва все повече онлайн базиран софтуер. Много услуги са преместени на облаци в мрежата и редица потребители държат по малко данни на твърдите си дискове. Не липсваха и варианти за цели операционни системи онлайн. Ако още не сте опитвали онлайн базиран софтуер, погледнете нашия раздел - Онлайн приложения.

Технологиите се развиват все по-нашироко.

2013г. ни донесе много "умни джаджи". На пазара има умни часовници, Google работи по своите очила постоянно, устройства с извиващ се дисплей, електронни гривни, домашни уреди... електрониката вече е навсякъде и ще става все по-масова. Разработват се и превозни средства контролирани от технология вместо от човек.

България и родната реалност.

Пазара в родината показва по различни тенденции при потребителското търсене спрямо световните статистики. Така например при телефоните Nokia е лидер у нас, а при таблетите - Prestigio. Трябва да се спомене продажбата на Глобул, която стана част от норвежката компания Теленор. Макар засега да не се наблюдават големи промени се очаква да има по-сериозно раздвижване през 2014г. включващи обновяване на портфолиото.

Download.BG

Ние сме все така постоянно онлайн и на ваше разположение. През 2013г. увеличихме значително каталога ни с много и различни полезни програми. Към момента на писане на тази новина на разположение са 20888 заглавия от софтуерния свят, които биха ви били от полза. Не сме спрели работата по сайта, като постоянно подобряваме стабилността му, коригираме нередности и увеличаваме базата с данни. Сървърите ни не ни подведоха и на тях може да се намери много полезна информация през всеки ден от годината, включваща и много предходни (по-стари) версии на търсените от вас програми или драйвери. През 2014г. няма да направим изключение, ще продължим да търсим и добавяме в най-големия софтуерен каталог в България още много полезни програми, за да продължи той да се развива в крак с целия компютърен свят. Ще ви държим в течение с новостите в технологичния свят, с нашите новини и ще ви поднасяме нови статии, които биха били интересни и полезни за вас.
Благодарим ви, че бяхме заедно през 2013г. и се надяваме да продължите да намирате това, което ви трябва именно на Download.BG и през 2014г.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Понеделник, 27.01.14, 11:34, anonymous:
    2013 г ще се запомни и с неща в компютърния свят не по-малко любопитни,но за които по-малко се пише и говори.
      За вируса Stuxnet все още не може да се намери реална защита. Той е откриван на различни места по света /последно в локална мрежа на руска АЕЦ не свързана с нета/ ,но никъде не е било възможно реално да се създаде защита.
     Моторола е патентовала тутаировка на електронна схема ,за сега на шията ,която играе роля на микрофон.
     Създателите на умен телевизор от LG се забъркаха в скандал. Англичанин открил изследваики трафика на умния ТВ ,че той изпраща информация ,към един и същи сървър ,оказало се че това са каналите които той включва!Кошмарът ТВ да ни следи май идва!
      Приложение PIN Skimmer към смартфон включва фронталната камера и записва PIN код при интернет банкиране през телефон.
      Миналата година " Сирийска електронна армия " пуска в нета съобщение ,че има взрив в Белия дом ,индексът Dow Jones се срива и американската икономика само за ден губи 136 милиона долара.
      През лятото на 2013 година сървърите на GOOGLE спират за 5 минути и 45% от световния нет спира.
      Аарон Шварц хаква библиотеката за научни открития и заловен от ФБР пред заплахата от затвор от 30 години се "самоубива".
       Новозеландският хакер Барнби Джак открива ,че с усилени антени може да се влияе върху безопасността на сърдечните стимулатори и помпите за диабет и се "самоубива"
       Все още неизвестния Сатоси Накамото/псевдоним/ измисли виртуална валута bitcoin/биткоин/ ,която има потенциал да стане световна валута.
      Много още са събитията в компютърния свят , а стават още по-интересни!

Платени препратки

Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.