download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

ЕС потвърди рекордна глоба за Intel

15.06.2014 00:48 (преди 9 години и 10 месеца) | spursy | показана 1800 пъти Статистики
Опитите да бъде изолиран основният конкурент на компанията в лицето на AMD не останаха без последствие.
Общият съд на Европейския съюз потвърди наложената глобата на Intel за злоупотреба с господстващо положение на пазара за x86 процесори в периода от 2002 до 2007 г. Преди време комисията наложи на Intel глоба в размер на 1,06 милиарда евро, което разбира се бе обжалвано. От компанията се надяваха Общия съд да отмени решението или поне значително да намали размера на санкцията. Това обаче не се случи. Интересно е да се отбележи, че това е най-голямата глоба, налагана изобщо от комисията, само на една компания.
Счетено е, че Intel са нарушили правилата на конкуренцията на ЕС и Европейското икономическо пространство. Американският ИТ гигант е използвал похвати, имащи за цел да отстранят от пазара единствения по-сериозен конкурент - AMD. Intel е разглеждан като заемащ господстващо положение, тъй като разполага с дял от около 70% и за конкурентите в този клас е изключително трудно да навлязат пазара и да имат развитие. Според Комисията, злоупотребата се е характеризирала с приети от Intel мерки спрямо конкретни производители на компютри (явяващи се негови клиенти) и разпространители на електронни устройства. Компанията е давала значителни отстъпки на четири основни производители на компютри в лицето на HP, Dell, Lenovo и NEC, при изрично условие те да закупуват всички или почти всички процесори x86, необходими за техните компютри, именно от Intel. Също така е било плащано на разпространители, за да продава изключително компютри с въпросните процесори x86. Още по-скандално е разкритието, че Intel са предлагали плащания на трима производители на компютри (HP, Acer и Lenovo) при условие, че те отложат или забавят пускането на пазара на изделия, снабдени с процесори на AMD, и/или да наложат ограничения за разпространението им.
Заключението на комисията е, че тези отстъпки и плащания са осигурили лоялността на посочените производители и разпространители, с което чувствително е била намалена способността на други компании да конкурират Intel въз основа на качествата на своите x86 процесори. Подобна политика води до намаляване на избора на потребителите, както и на стимулите за иновации при конкурентите.
След отхвърляне на жалбата от общия съд, Intel не само ще се наложи да плати сериозната санкция, но и трябва веднага да прекрати използването на установените порочни практики.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Вторник, 17.06.14, 23:10, soft-support:
    На пръв поглед сумата наистина е сериозна, но за могъща компания като Intel не мисля, че е нещо което ще ги обремени чувствително.
  • Сряда, 18.06.14, 00:07, karadzha:
    Ебах ти тъпизма – да наказваш коня, щото катъра бил куц
    То АМД да си правят само графика им стига, къде са тръгнали да правят и процесори – то трябва да се наказва и поглъщането на фирми
    Да накажат и ФБ, Гугъл и МС, особено последните, ама по-сериозно и с около 40-50 милиарда минимум – че държат не 70, а поне 90% от световния пазар
    Ама съм сигурен, че и Господ е със Уин, щото тъй му отърва и му е гот, а и е със супер защита (само дето тоя Уин още го няма на Земята)
  • Сряда, 18.06.14, 01:16, spursy:
    ” Ебах ти тъпизма – да наказваш коня, щото катъра бил куц
    То АМД да си правят само графика им стига, къде са тръгнали да правят и процесори – то трябва да се наказва и поглъщането на фирми
    Да накажат и ФБ, Гугъл и МС, особено последните, ама по-сериозно и с около 40-50 милиарда минимум – че държат не 70, а поне 90% от световния пазар
    Ама съм сигурен, че и Господ е със Уин, щото тъй му отърва и му е гот, а и е със супер защита (само дето тоя Уин още го няма на Земята)

    karadzha не си много прав в случая според мен Intel са наказани защото са плащали на продавачи и производители за да купуват/предлагат само техни процесори. Така се стига до ситуацията потребителя да няма избор между AMD и Intel просто защото AMD умишлено не се предлага. За мен глобата е напълно заслужена и не е голяма. Не е коректно когато си много по-голям от конкуренцията по пазарен дял, да се опитваш да я убиеш с подмолни методи и да останеш единствен. А монопола всеки се сеща до какво води. Нека се продават без подобни задкулисни заговори при еднакви условия и потребителите да решат кое да си купят. Има много модели на AMD които са чудесни, а по съотношение цена качество недостижими от Intel-ски аналог. Всичко опира до конкретен модел и избор, но важното е да има избор!

  • Сряда, 18.06.14, 05:17, karadzha:
    ” karadzha не си много прав в случая според мен Intel са наказани защото са плащали на продавачи и производители за да купуват/предлагат само техни процесори. Така се стига до ситуацията потребителя да няма избор между AMD и Intel просто защото AMD умишлено не се предлага. За мен глобата е напълно заслужена и не е голяма. Не е коректно когато си много по-голям от конкуренцията по пазарен дял, да се опитваш да я убиеш с подмолни методи и да останеш единствен. А монопола всеки се сеща до какво води. Нека се продават без подобни задкулисни заговори при еднакви условия и потребителите да решат кое да си купят. Има много модели на AMD които са чудесни, а по съотношение цена качество недостижими от Intel-ски аналог. Всичко опира до конкретен модел и избор, но важното е да има избор! „

    Е, имаш право, трябва да може да се избира.
    Само дето аз все избирам Интел, но има и запалени по АМД

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.