download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Ubuntu стана на десет години!

21.10.2014 16:43 (преди 9 години и 6 месеца) | spursy | показана 1851 пъти Статистики
Може би най-популярната Линукс дистрибуция празнува десетия си рожден ден.
На 20 Октомври 2004 година се появява първата версия на Ubuntu 4.10 (Warty Warthog). Тя е плод на осем месеца труд и една голяма цел, която днес вече е постигната.
Ubuntu - началото
Ubuntu - началото

Но нека се потопим за малко в историята на тази емблематична операционна система. През 2004 г. милионерът Марк Шътълърт решил да създаде нов проект, който да постави началото на операционна система, която да е безплатна, достъпна за всички, лесна за употреба, достатъчно функционална и поддържаща различни езици. Тогава вече имало популярни, утвърдени Линукс дистрибуции, които били предпочитани от запознати, но като цяло Линукс бил по-слабо популярен сред крайните потребители. Едно от желанията на Марк Шътълърт било именно да се създаде система достатъчно привлекателна за обикновения потребител. Милионерът избрал някои от най-талантливите разработчици на Debian, като им изпратил електронни писма, в които им предлагал да започнат редовна работа върху нов проект, който ще се явява нещо като клон на Debian. Някои от програмистите не проявили интерес към предложението, но други откликнали. Естеството на работата позволявало всичките разработчици да работят отдалечено, комуникирайки чрез таен канал. Постепенно към проекта се присъединили и други Debian експерти. По време на великденските празници Марк Шътълърт канел всички разработчици в дома си. Така се осъществявала комуникацията им на живо и освен хубавото прекарване и сближаване
 били обсъждани и работни неща. На една такава среща било избрано и името Ubuntu, което било един от няколкото различни варианти предложени от Марк за име на новата операционна система. Ubuntu (Убунту) идва от африканския език Зулу и може да се преведе, като "човечност към другите". Трудно е да се намери еквивалент на понятието "убунту" в западните езици. Когато в Африка казват, че определен човек притежава "убунту", това означава, че той е щедър, гостоприемен, дружелюбен, пълен с грижа и състрадание, дава от всичко, което има.

Целта, поставена пред Ubuntu тогава, е била да се нареди сред трите най-популярни Linux дистрибуции. Днес, десет години по-късно виждаме, че тя е изпълнена, като Убунту е най-популярната комерсиална Линукс дистрибуция, използвана от милиони хора по цял свят. Нещо повече - зад нея вече стои голяма общност разработчици и така Ubuntu се е превърнал в един от основните двигатели, теглещи Linux напред.

Честит рожден ден от Download.BG на всички разработващи или използващи Ubuntu Linux!

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Сряда, 22.10.14, 23:59, tegote:
    ” Мнението на tegote ми се вижда крайно непрофесионално. Да кажеш, че софтуера за Линукс е непрофесионален и дипломна работа, говори недобре за общата ти култура в сферата на компютрите. Това, че вие не сте успял да подкарате някакъв ваш идеал за "ударен" софтуер, не значи, че друг не може. „
    Професионалния софтуер за линукс в Download.BG е само 4 странички (или 43 програми).
    Професионалният софтуер за уиндоус в Download.BG е 211 страници (или 2017 програми).
    Отделно се вижда колко много подкатегории са обособени за уиндоус, а за линукс е съкратено до неузнаваемост.
    А сега де, къде го удряш, къде се пука.
  • Четвъртък, 23.10.14, 00:43, spursy:
    Ние от Download.BG сме просто един сайт и едва ли може да сме мерило между две операционни системи. Подобен пример не е на място и ми звучи като извъртане за да се угоди вашата гледна точка.
  • Четвъртък, 23.10.14, 09:29, tegote:
    ” Ние от Download.BG сме просто един сайт и едва ли може да сме мерило между две операционни системи. Подобен пример не е на място и ми звучи като извъртане за да се угоди вашата гледна точка. „
    Възможно е. Понеже изглежда, че угаждате повече на уиндоус потребителите, пък и линукса май си има своя опция за търсене на необходим софтуер. Но аз гледам фактите и те навсякъде са едни и същи.
  • Четвъртък, 23.10.14, 10:27, johnmotson:
    ” Възможно е. Понеже изглежда, че угаждате повече на уиндоус потребителите, пък и линукса май си има своя опция за търсене на необходим софтуер. Но аз гледам фактите и те навсякъде са едни и същи. „
       Никой не угажда Тего! Естествено, че Windows е в пъти по-предпочитана ОС-ма! Linux е много сериозна операционна с-ма, която обаче има да извърви много дълъг път до популярността и възможностите на Win-а и да бъде фаворит. В никакъв случай не трябва да се мисли, че Linux е само за научни или "лабораторни" цели, нито това, че някой да се "фука" с ползването ѝ, тая гордост беше в първите 1-2 години.

  • Четвъртък, 23.10.14, 13:31, stoqncho:
    Всички знаем, че tegote е дразнител и не трябва да му се обръща внимание. Той върти палачинката така, че на него да му е изгодно. Много добре знае всички факти за Linux и Windows, но се прави на луд.

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.