download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Десет години от първата стабилна версия на Firefox

11.11.2014 00:40 (преди 9 години и 5 месеца) | spursy | показана 1740 пъти Статистики
Емблематичният браузър може да се гордее с историята си.
През тази седмица трябва да отчетем един достоен юбилей. Използваният от милиони потребители по цял свят браузър - Firefox, стана на 10 години. Всъщност отбелязваме десет години от първата стабилна версия на проекта, който иначе е бил замислен още през 2002г. Когато създателите са решили да създадат браузър на езика XUL, още не са били определили неговото име, а това не се е оказало толкова лесна задача, колкото изглежда. Първоначално проектът стартира под името Phoenix, но се оказва, че това наименование е вече регистрирана марка. Затова работата продължава като Firebird, но отново влиза в конфликт, този път с едноименна система за управление на бази данни запазила наименованието. Така през ноември 2004г. официално се появява първата стабилна версия на браузъра Firefox. Това е и началото на една история с отворен край продължаваща и днес.
Появата на Firefox се посреща добре от потребителите. За това допринасят т.нар. табове, в които се показват отворените уеб страници. За тези времена това е новост, носеща голямо удобство. Интересно е, че тогава подобна концепция е реализирана и в друг браузър - Galeon. Той обаче не успява да се наложи, защото има проблеми със стабилността, а вероятно това е довело и до конфликтите между разработчиците, които в крайна сметка довеждат до изоставяне на проекта.
Така Firefox силно изпъква и демонстрира ударно големия си потенциал. Според данните от различни тестове, новият браузър превъзхожда всички играчи в този клас по стабилност и функционалност. Така Firefox отправя първото голямо предизвикателство към безапелационния лидер по това време - Internet Explorer.
Само през първите няколко месеца от пускането си "огнената лисица" е изтеглен десетки милиони пъти. Отвореният код, свободното разпространение, сравнително лесният език за програмиране са фактори, привличащи все повече разработчици и обикновени потребители към проекта. Това води до бързо развитие и добавяне на все повече екстри за потребителите.
В края на октомври 2006г. излиза версия 2, която само за ден е изтеглена над 2 милиона пъти. През юни 2008г. се появява и Firefox 3, която продължава да привлича нови потребители. Версия 4 е пусната през 2011г., а през следващите три години номерацията на версиите бързо се повишава. Само преди часове беше пуснат новия Firefox 33.1 и така историята на този емблематичен браузър продължава.

Днес Firefox е на трето място по потребление в световен мащаб, малко след втория Internet Explorer, а водач е Google Chrome. Спокойно може да кажем, че този софтуерен проект е дал тласък и подкрепа на бурното развитие на интернет през последното десетилетие.

Mozilla Firefox (на български)
Mozilla Firefox
Mozilla Firefox за Linux
Mozilla Firefox за Mac

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Вторник, 11.11.14, 06:50, anonymous:
    Не знам как и кога започнах да ползвам Лисицата , но си оставам твърд неин подръжник. ИЕ ми се струва тромав, а Хрома някак си постенЧисто субективно усещане
  • Вторник, 11.11.14, 21:59, karadzha:
    ” Не знам как и кога започнах да ползвам Лисицата , но си оставам твърд неин подръжник. ИЕ ми се струва тромав, а Хрома някак си постенЧисто субективно усещане

    Никога не съм харесвал IE; наистина е муден.
    Ползвам Firefox и негови клонинги, които не му отстъпват по нищо

Платени препратки

bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.