download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Uber вече и в София!

09.12.2014 23:13 (преди 9 години и 4 месеца) | spursy | показана 2541 пъти Статистики
Някои се питат това ли е началото на края на таксиметровите услуги такива каквито ги познаваме?
Вероятно сте чували за Uber? Нашумялата услуга в световен мащаб, която заобикаля таксиметровите услуги, като позволява обикновени хора да карат с личните си автомобили клиенти. Услугата бързо придобива все по-голяма популярност в целия свят, където е налична. Вероятно това се дължи, защото дава възможност от една страна обикновени хора, които не са "таксиджии" да изкарват допълнителен доход, без да са обвързани с работно време, а от друга потребителите да получават по-евтини транспортни услуги.
Как функционира Uber и как може да се възползвате от него? Uber е мобилно приложение, което може да се свали за Android, Apple и Windows смартфони. Нужна е начална регистрация, която може да бъде направена както от самото приложение, така и от официалния сайт - https://get.uber.com/sign-up/ При тази регистрация трябва да се въведат и данни за валидна кредитна карта. Ако искате да наемете кола, трябва да изберете най-близкия до вас свободен шофьор и желаната дестинация, като пътувате по предварително изготвен GPS маршрут следен в реално време на смартфона. Когато пътуването приключи, не плащате нищо в кеш на водача. Плащането се извършва автоматично и изцяло онлайн от регистрината ви кредитна карта съобразено с изминатото разстояние за конкретния курс. Това е всичко, ако искате да използвате Uber при придвижването си.
Ако искате да бъдете шофьор на Uber, трябва да имате валидни документи, личен автомобил произведен не по-рано от 2006г., за да се явите на кратко интервю и инструктаж. Ако преминете и през тези стъпки ще се наложи да си извадите свидетелство за съдимост и документ от КАТ, който удостоверява, че липсват тежки нарушения, като например отнемане на книжка, липса на точки, тежки ПТП-та и др. Така почти всеки може да бъде Uber шофьор, като няма допълнителни изисквания за автомобила, нужда от апарати или работно време. Всеки водач обаче с времето трупа нещо като рейтинг за услугите си, което не е без значение.

Досегашната практика на услугата Uber в други страни е, че винаги въвеждането й е било съпътствано от протести на таксиметрови шофьори. Услугата е на ръба на закона, но все пак навсякъде опитите да бъде счетена за незаконна са удряли на камък. На практика няма размяна на пари между пътника и водача, както и договор между тях. Единият дава пари за използването на мобилно приложение, а другият получава пари от компанията по граждански договор за услуги. Така реално няма извършване на незаконни дейности.

Достигаме и до може би един от най-важните компоненти на услугата - цената. Предложените цени на Uber в София са по-ниски от на таксиметровите компании. Началната такса за колата е 0.70 лв., като цената на минута е 0.20 лв., а цената на километър е 0.40 лв. Минималната сума, както и сумата за отказване на автомобил е 3.00 лв.

Дали това ще е началото на края на таксиметровите услуги, такива каквито ги познаваме до този момент? Дали Uber няма да се наложи в нашата държава? Дали и тук ще има протести от таксиметрови шофьори или още по-лошо - опити за саботаж от тяхна страна? Ще разберем отговорите на тези въпроси след време. А вие бихте ли използвали или предлагали Uber услуги?

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Четвъртък, 11.12.14, 00:27, soft-support:
    Според мен ще се наложи сред по-младите хора. За начало няма да има много коли, но пък затова всяка от тях ще има достатъчно клиенти и ще е в движение.
  • Четвъртък, 11.12.14, 01:16, karadzha:
    Малко по-евтино от таксито (с 40-50%).
    Много е удачна услугата, ако се ползва от 3-4-ма на дълго (и, естествено, близко) разстояние – излиза по-евтино от автобус

Платени препратки

Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.