download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Румъния ще премине към безплатен софтуер

28.12.2014 22:37 (преди 9 години и 2 месеца) | spursy | показана 1629 пъти Статистики
Съседите са поредната държа, която възнамерява да премине към отворен код.
Правителството на Румъния взе решение всички правителствени и бюджетни ведомства да преминат към софтуер с отворен код до 2020 година. Това е една от основните точки в новата ИКТ стратегия на страната, която трябва да започне да се прилага от следващата година. Според управляващите внедряването на безплатен софтуер ще направи ИТ инфраструктурата оперативно по-съвместима и достъпна. Освен че всички правителствени и бюджетни ведомства трябва да използват програми с отворен код, то те трябва и да се придържат към отворени стандарти за обмен на данни и да отворят изходния код на софтуера, разработван за вътрешни нужди.
Може само да гадаем, но подобна решителна крачка, може да е предприета от Румънските управляващи в следствие на няколкото сериозни корупционни скандали в правителствения сектор. Например при един от тях беше разкрита схема за покупка на лицензи за училищата от 2004 г., при която министерство на образованието е плащало лицензите по завишени с 30-40% цени. При друг, софтуерна компания е предлагала комисионни на чиновници от министерство, за да сключи договор за доставка на нейните продукти в правителствените ведомства. Вероятно за да се избегнат подобни некоректни практики за в бъдеще, управляващите са решили да преминат изцяло на безплатен софтуер, освободен от лицензи.

Преди по-малко от два месеца ви информирахме, че Китай с мащабен план за плавно и пълно преминаване към Linux. Стана известно обаче, че правителството на страната е решило да ускори този план. Били са проведени успешни изпитания в град Съпин. Операционната система Windows е била заменена от собствената разработка на Linux система специално създадена за нуждите на държавните структури. Също така е използван хардуер и сървъри специално произведени за целите на Китай. Като цяло правителството е решило да се откаже от чужди технологии в стратегически важните области. Например вече гигант като Apple е изключен от списъка с разрешени продукти за правителствения сектор. Другите чуждестранни доставчици могат да избегнат подобна съдба само ако предложат уникални технологии и разрешат пълен достъп до тях на китайските инспектори по сигурност. Понеже това е малко вероятно се очаква плана на НРК за плавно, но пълно преминаване към собствен хардуер и софтуер до 2020г. да продължи да бъде в процес на изпълнение, но по-възможност сроковете да бъдат съкратени.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.