download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Днес Microsoft става на 40 години

04.04.2015 18:17 (преди 8 години и 11 месеца) | spursy | показана 1494 пъти Статистики
Софтуерният гигант празнува юбилеен рожден ден!
На 4 април 1975 г. започва историята на една от най-емблематичните компании в света. Тогава двама приятели студенти – Бил Гейтс и Пол Алън поставят основите на Майкрософт. Името на компанията е предложено от Алън, като произлиза от думите Microprocessor и Software. В началото младите ентусиасти се занимават с различни проекти, но пробивът, който ще бележи пътя към върха, идва през 1981г. Тогава 16 битовата операционна система MS-DOS 1.0 става част от персонален компютър от IBM. Самата система не е създадена самостоятелно от Microsoft, а е базирана изцяло на QDOS (Quick and Dirty Operating System), разработена от компанията Seattle Computer Products и известна с търговското име 86-DOS. В последствие Microsoft придобива правата върху системата и я преименува в MS-DOS.
През 1985 г. е началото на ерата Windows. Тогава Microsoft пускат операционната система Windows 1.0, която представлява просто графична надстройка за MS-DOS. През 1990 г. излиза Windows 3.0, а 1995г. официално е представен историческият Windows 95. Историята на системата продължава все по-успешно, като днес около 90% от персоналните компютрите работят под управлението на някой от вариантите на Windows. И въпреки, че безспорно това е най-успешния продукт на Майкрософт то те не се ограничават само до него. Компанията генерира големи печалби и от разработки в различни класове. Пример за такива биха били една от най-популярните геймърски конзоли Xbox, или друг собствен хардуер като Surface и Microsoft мобилни телефони.
Днес Бил Гейтс е оставил управлението на компанията в ръцете на професионалисти, а той се е посветил основно на благотворителност. С финансиране от негова страна се разработват различни технологии, които имат за цел да подобрят живота най-вече в по-изостанали страни изпитващи сериозни лишения и трудности.
Историята показва, че през тези 40 години Майкрософт не изпускат инициативата. Често те определят тенденциите на развитие, но и следят напредъка при други компании. Някои проекти които привличат вниманието им биват придобивани.
Честит рожден ден Micro-Soft!

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.