download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Рекламните adware приложения заплашително се увеличават

10.05.2015 00:33 (преди 8 години и 10 месеца) | spursy | показана 1590 пъти Статистики
Милиони потребители имат рекламни приложения на компютрите си, които влошават сърфирането им в мрежата.
Adware софтуерът не е от вчера и винаги е бил досаден за потребителите. И докато преди сравнително лесно можеше да се предпазим от него, то днес създателите му стават все по-изобретателни, за да могат да го внедрят в компютрите на по-неопитни и неподозиращи потребители. Много от тези приложения не се взимат под голямо внимание от масовия потребител, защото не са смятани за рискови за сигурността. Това донякъде е така, но те внедряват дълбоко в операционната система нискокачествено рекламно съдържание, което значително влошава сърфирането в интернет.
За съжаление според актуално проучване на Google рекламният досаден софтуер става все повече. От интернет гиганта смятат, че 5.5% от уникалните IP адреси, посещаващи индексирани от Google страници са подвластни на спотаил се в системите им софтуер. Този процент означава буквално милиони потребители и за съжаление броят им се увеличава. Според експерти има над 50 000 различни приставки за популярните браузъри и над 34 000 отделни програми, които манипулират компютрите на неподозиращите потребители. Обикновено такъв тип зловредни приложения постоянно вкарват нови реклами или заменят вече съществуващи. Още по-притеснително е, че около 30% от познатите adware елементи са откраднали лични данни, пренасочвали са към други резултати при търсене или са шпионирали и предавали информация за действията на потребителите към трети лица. Това е достатъчно показателно, че рекламният софтуер е не просто досаден, а и опасен. Освен потребителите, потърпевши биват и някои коректни рекламодатели, защото тяхната реклама бива подменяна с друга.

Очаквано, според статистиката най-много компютри поразени от рекламен софтуер са под управлението на Windows система, но има случаи и при Mac. Интересно, че голям процент от засечените от Google резултати са вследствие на Superfish. Припомняме, че преди месеци имаше скандал с компютри от Lenovo, които се продаваха с предварително инсталиран рекламен софтуер именно Superfish. Въпреки че компанията бързо прекрати тази практика и пусна официален инструмент за премахване на Superfish (SuperFish Removal Tool), явно този рекламен софтуер е доста разпространен в мрежата.
За да подпомогне борбата с тази нарастваща опасност от Google обявиха, че ще премахнат над 190 приставки за Google Chrome. Също така занапред ще се подобрят начините за засичане на adware елементи.

SuperFish Removal Tool

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.