download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Отзиви за Windows 10 само ден след пускането му

30.07.2015 15:50 (преди 8 години и 7 месеца) | spursy | показана 6304 пъти Статистики

Някои потребители се сблъскват с различни проблеми след преминаване към операционната система на бъдещето.

Вчера беше дадено началото и ви уведомихме, че Стартът на Windows 10 протича по план. Ето, че само след ден вече са известни различни проблеми и странности, с които някои потребители се сблъскват. От Download.BG ще ви запознаем с част от тези, които предизвикват по-голям отзвук в интернет.

  • Както вече е ставало дума, от Microsoft поясниха, че пиратските версии на 7 SP1 и 8.1 ще могат да се обновят до 10, но няма да станат легални. Вероятно заради това от много потребители идват сигнали за обновени нелицензирани операционни системи, които сега биват отчитани като неактивиран Windows 10 и непрекъснато се появяват дразнещи съобщения, че е необходимо активиране. Вероятно досадните съобщения ще са само временно неудобство, защото от Microsoft в последствие ще ограничат и функционалността, а в някой момент нерегистриран 10 ще спре да стартира нормално.

  • Оказва се, че горната защита на Майкрософт срещу пиратите, не винаги сработва. Според някои потребители техните неоригинални версии са преминали успешно ъпгрейда без да бъдат засечени и в момента се отчитат, като коректно активиран Windows 10. Добрата новина за подобни пирати, късметлии е , че от обновена по този начин версия е възможно да се вземе оригиналния ключ за активиране и в последствие да се извърши "чиста" инсталация на Windows 10 с него.
    На този етап няма ясна информация на какво се дължи този бъг и защо става само в отделни случаи. Явно някои пиратски активации на предишна версия на Windows по погрешка се разпознават като легални, но досега не е забелязана някаква закономерност водеща до този процес. Едва ли обаче Microsoft ще оставят нещата така за дълго.

  • Има оплаквания, че някои потребители получават съобщение за грешка при опит да инсталират новата ОС. При част от тях промяната на регионалните и езикови настройки на "English: United States" по подразбиране е помогнало и процеса е завършил нормално, но при други това не е дало резултат.

  • Не малък брой хора се оплакват, че имат проблеми с видео драйверите. Обикновено става въпрос за графични карти nVidia. Проблемът се изразява в това, че Windows намира уж необходимия му драйвър, но не може да го инсталира. Или в друг случай го инсталира, но след рестарт отново системата е с базовите драйвери. Проблемите идващи от това се изразяват в по-ниска възможна резолюция, разкривени екрани и в най-лошите случаи липса на образ. Според неофициална информация проблемът е в следствие на това, че Windows погрешно поставя Microsoft Video Driver за nVidia. За да не се сблъскате с него е препоръчително да инсталирате ръчно видео драйвер за вашата nVIDIA графична карта, като го свалите от официалния сайт - nvidia.com. Ако вече сте инсталирали конфликтния Microsoft driver от Update, първо го дейнсталирайте, после рестартирайте машината и вече инсталирайте последният драйвер свален от nVidia страницата.

  • Други пък се оплакват, че нямат звук след преминаване към 10. Проблем отново, дължащ се на конфликт с драйвери и разрешаващ се подобно на горе разгледания. Проверете дали производителят на вашата звукова карта или на лаптопа ви е пуснал нов аудио драйвер конкретно за Windows 10 на официалния си сайт и инсталирайте него.

  • Докладват се и различни малки бъгове, които не са толкова проблемни, но са дразнещи в някои случаи. Например не работи автоматичното изключване на екрана при неактивност. Или пък опцията, показваща какво е времето в момента и колко градуса е навън, не използва регионалните настройки за ориентир. В началните настройки потребителят трябва да зададе ръчно дали иска във Фаренхайт или в Целзий, като тази настройка трябва да се направи отделно и за календара.

  • Първоначалното приятно усещане при някои потребители, че вградените игри са се завърнали, бива попарено от една подробност. Любимата на много офис служители - Solitaire отново е тук, но вече иска заплащане, за да не показва реклами. На потребителите се предлага да плащат по $1,49 на месец или $9,99 за цяла година, за да бъдат изключени рекламите в игрите, доставяни в комплект с Windows 10. Все пак може да играете и безплатно, но така при всяко пускане ще виждате реклама и предложения да си купи Premium версия на играта. Освен Solitaire Collection в 10 са включени и популярните Sapper и Candy Crush Saga.

    Явно от Майкрософт са решили, че политиката им към Skype, който е захранен с не малко реклама е успешна и могат да я приложат и в други техни програми, започвайки от вградените малки игри. Потребителите които заплащат Premium ще получават допълнителни бонуси в игрите.

  • Вероятно не малка, част от гореизброените проблеми можеха да бъда избегнати, ако Windows Update не е лишен от познатата досега възможност да скривате нежеланите ъпдейти/драйвери. Освен, че така потребителят се сблъсква с гореспоменатите проблеми с драйвери се наблюдават и други излишни неща. Например ако някога, макар и преди доста време сте включвали в компютъра си Windows базиран мобилен телефон, на базата на това, сега 10 ви предлага да инсталирате последната версия на целия Zune Software, независимо, че вие вече да не използвате такъв телефон. Може Windows 10 да има желание да инсталира и актуални драйвери за принтери или други периферни устройства, които някога са били използвани от PC-то. Все излишни неща към момента за вас, но вие нямата възможност да ги скриете и те си стоят постоянно като предложение за инсталация.

  • Друга премахната добре позната функция, която би била полезна в някои ситуации е липсата на информация при настъпване на грешка. Досега в предишните версии на Windows OS при настъпване на грешка, обикновено тя бе съпроводена с информация какво вероятно я е причинило или някакъв код. В последствие потребителят можеше на базата на тази информация или код да потърси информация в интернет за да разреши проблема си. При Windows 10 вече има нов стандарт за съобщение при настъпване на грешка, който заменя редовете с допълнителна информация с простото "Нещо се случи" (Something Happened). Така някои хора са останали разочаровани вчера и днес, когато при опит за инсталиране на 10, са получили този кратък текст за грешка без да имат друга информация какво им пречи да преминат към новата система.
    Все пак можете да видите какво точно се е случило като ръчно намерите записа на събития Event Viewer.

  • Има разбира се и различни положителни неща отбелязвани от потребителите. Едно от тях е бързината при работа и това, че новата ОС не е по-тежка от предхождащите я. Windows 10 не е по-тежък за хардуера ви, отколкото Windows 7 или 8.
    Не са малко и добрите реакции за новото старт меню. Припомняме, че след премахването му в Windows 8, много потребители бяха крайно разочаровани. Ето, че гласа им е бил чут и новия start бутон бива харесан от мнозинството.

  • Вижте още:

    Мнения на потребители

    Мнения, стр. 1 2
    Твоето мнение

    • Сряда, 12.08.15, 21:02, anonymous:
      MS/разбирай и ЦРУ и ФБР?/ си въобразяват ,че ще могат да контролират със своята система едва ли не света.Истината обаче е ,че ще стимулира развитието на други системи ,които ще дават поне някаква относителна сигурност на потребителите!Понеже ползвам руски сайтове ,мога да кажа за тях ,че там в Русия няма да оставят нещата така. За своите учреждения те на базата на Линукс разработват вече своя система, която не е изключено да стане масова!И въобще общото мнение за Windows e,че след 7 всичко върви на порнография,ако може така да се каже!
    • Четвъртък, 13.08.15, 11:32, spursy:
      bigiadri, както съм написал в статията, според мен Майкрософт дори закъсняха с включването си в играта за напреднали (събиране на потребителски данни). Сега се опитват да наваксат това.
    • Четвъртък, 13.08.15, 12:12, океан:
      ” bigiadri, както съм написал в статията, според мен Майкрософт дори закъсняха с включването си в играта за напреднали (събиране на потребителски данни). Сега се опитват да наваксат това. „

      Грешиш .Майкрософт винаги са били първи в играта за напреднали.От самото си начало Уиндоус си е един троянец.Те винаги са получавали информация .Просто с десятката си признаха.И с това определено няма да спечелят.
      На народа не му пука ,че ще има едно ухо повече.

      А за линукса ,ако работиш с хромата ,всеки натиснат бутон се записва в гугъл.
      Даже можеш да си провериш къде си бил.И да го изтриеш .Но нали се трие е друг вяпрос.

    • Четвъртък, 13.08.15, 12:22, океан:
      spursy
      Не знам само при мен ли е така,днес много трудно влизам в сайта и всичко зарежда много бавно.
      С другите сайтове е нормално.
    • Четвъртък, 13.08.15, 17:29, spursy:
      В момента при мен няма проблем, сайта се зарежда бързо и нормално.

    Платени препратки

    bgERP
    Управлявайте фирмата си
    с безплатен, уеб базиран софтуер
    www.bgerp.com
    Яки графични станции
    Рендиране в реално време
    и на най-тежките обекти - от Перси ООД
    www.persy.com
    Рекламни чанти
    Екстрапак произвежда рекламни чанти
    и опаковки от хартия и (био)полимери
    Bags.BG

    вашето каре - тук

    за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.