download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Lenovo отново обвинен в некоректни практики

17.08.2015 15:15 (преди 8 години и 7 месеца) | spursy | показана 1828 пъти Статистики
Втори сериозен скандал с китайския производител в последните месеци.
По-рано тази година ви съобщихме, че Рекламните adware приложения заплашително се увеличават. Беше споменато и за скандала разгорял се от факта, че компютри от Lenovo са се продавали с предварително инсталиран рекламен, шпионски софтуер, известен и като Superfish. Тогава от производителя се извиниха, като прекратиха производството на компютри, включващи вредния софтуер, като пуснаха и инструмент за премахване (SuperFish Removal Tool). Ето, че името на един от най-големите производители на PC в света отново е свързвано с некоректни практики.
Оказва се, че Lenovo отново са включили собствен софтуер в компютрите си, но този път той е заложен на по-ниско ниво и е далеч по-труден за премахване. Става дума за програмата Lenovo Service Engine (LSE), която според производителите е предназначена за оптимизация на компютъра, следене за актуалността на драйверите и други полезни функции. Проблемът е, че въпросният софтуер също така събира данни за потребителя на компютъра, като ги изпраща незащитени по интернет. Също така подобно на истински руткит, заменя легитимен Windows процес, за да прикрие присъствието си. Може да извършва и промени по системата без потребителят да се е съгласил с това. Най-големият проблем идва от това, че въпросният софтуер не идва като част от операционната система, а е вградена в BIOS. Това значи, че дори да преинсталирате компютъра, LSE пак ще е активен. Едва ли е нужно да споменаваме, че използването на незащитена интернет връзка за пренос на данни по мрежата е опасно, може да бъде прихванато и да достигне до недоброжелатели. Дори Microsoft считат програми с такъв пренос на данни за зловредни.
Lenovo от своя страна отново обещават, че тази практика ще бъде прекратена и поясняват, че вече осигуряват фърмуерен ъпдейт, който да премахне този софтуер, както и инструкции как потребителите да деактивират въпросната програма.
И все пак, за да се отърват от Lenovo Service Engine, потребителите трябва да презапишат чиста версия на BIOS-а на техните компютри.
Според анализатори, въпреки обещанието на Lenovo занапред да няма вече подобни неприятни изненади и имайки предвид, че това не е първият скандал от подобен род свързан с тях, то някои потребители могат целенасочено да избягват марката занапред.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Понеделник, 17.08.15, 15:53, roswelll:
    ми то тия неща носят огромни печалби на фирмите и не виждам как някой ще ги принуди да спрат да събират лични данни .....
  • Петък, 28.08.15, 14:56, soft-support:
    Сякаш не бяха толкова отдавна времената, когато Lenovo се считаха за марка свързана с качество. Техните лаптопи не бяха толкова масови и бяха малко по-скъпи от комерсиалните тогава марки. Днес нещата са променени. Леново очевидно залагат на количествата и пускат непрекъснато, нови и нови модели. Цените им са доста добри и често са по-ниски от аналогични модели на други марки. Явно компанията е решила да изповядва политика да бъде най-масова. Задминаха конкурентите на пазара на лаптопи, като смартфони също продават много, гледам и, че като сървъри набират все по-голям процент. Решили са да се възползват от цялата тази масовка и като имат толкова много потребители да влезнат ударно и в бизнеса с данни. Проблема е, че го правят доста нескопосано и грозно. Слагат нещо тяхно събиращо данни, като се разчуе обещават, че няма повече и спират въпросното нещо. След време се разбира, че са го заменили с по-сериозно и по-дълбоко скрито.

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.