download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Какво ще стане с хилядите онлайн игри и техните фенове?

13.10.2015 22:23 (преди 8 години и 5 месеца) | spursy | показана 1762 пъти Статистики
Новината, че всички големи компании са твърдо решени да спрат поддръжката на плъгини с NPAPI интерфейс, използвани от Unity, повдига важни въпроси.

Скоро ви съобщихме, че Mozilla спира поддръжката на NPAPI с изключение на flash. Това повдига много въпроси и с основание притеснява милиони потребители забавляващи се с някоя от многото онлайн игри използваща енджина Unity. През последните години Unity набра сериозна популярност и много разработчици го използват за изграждането на игри. Интересно е, че за известен период от време Unity можеше да бъде използван почти под всяка операционна система и платформа, включително Oculus, PS Vita или домашни конзоли като PlayStation 4 и Xbox One. За компютърните потребители под Windows и Mac беше достатъчно да се инсталира добавката Unity Web Player, за да играят в техния браузър любимите си игри. Така беше досега, но от Google и Microsoft, а в последствие и Mozilla, не от вчера са решили да прекратят тази мултиплатформеност.
Вече новите и актуални версии на браузъра Google Chrome не поддържат плъгина NPAPI и така Unity Web Player вече не работи под тях. Новият браузър на Microsoft - Edge изобщо няма да поддържа такъв плъгин. А от предишната ни новина разбрахте, че Mozilla Firefox ще поддържа NPAPI до края на 2016 г. Големите компании се опитват да ограничат външни разработки и предпочитат занапред всякакво функционално съдържание да използва собствените им WebGL и Web API.
Какво означава това обаче за милионите потребители играещи някоя от хилядите онлайн игри базирани на Unity? Общо взето за тях няма много варианти към момента. Използващите Google Chrome или трябва да преминат към друг браузър когато играят или да използват по-стара версия, която все още поддържа NPAPI. Засега Opera и Mozilla Firefox вършат работа, но потребителите им са предупредени, че това е временно и скоро нужните плъгини няма да се поддържат. Така и на тях ще се наложи да използват по-стари версии на браузърите с риск за сигурността си, само за да могат да играят любимите си игри.
Компанията Unity Technologies от своя страна декларира, че към момента проучва "алтернативни технически решения", за да продължат браузър игрите да работят. Все още обаче няма гаранция, че такива решения ще бъдат намерени, не и ако големите компании отново се опитат да спъват външни решения.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Сряда, 14.10.15, 10:05, roswelll:
    пари, пари и пак пари ........ монополът носи много пари

Платени препратки

Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.