download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

GIMP празнува 20 годишнина!

23.11.2015 19:49 (преди 8 години и 4 месеца) | spursy | показана 1748 пъти Статистики
Най-известният безплатен графичен редактор не спира да се развива.
Преди 20 години двама студенти от Калифорнийския университет в Бъркли от няколко месеца работят усилено по дипломната си работа. Това е началото на един проект, който става емблематичен и продължава да се развива и използва и днес. Студентите се казват Петер Матис и Спенсър Кимбал и кръщават проекта си GIMP, което е абревиатура от General Image Manipulation Program. Идеята е това да е безплатна програмата под отворен код разполагаща с множество функции. Когато софтуерът става публично достъпен, макар в бета-версията, той привлича вниманието към себе си. За това допринася и фактът, че поддържа плъгини и така може да бъде използван за тестване на различни идеи от всеки. В развитието се включват и други ентусиасти и програмата се развива бързо. Абревиатурата е променена две години по-късно и става GNU Image Manipulation Program.
Това е първият толкова функционален графичен редактор за Линукс операционни системи. Под Windows GIMP се явява безплатен конкурент на популярния Adobe Photoshop, като дори в някои отношение дори е по-добър. През всичките години различни програмисти са допринасяли за развитието на програмата. Последните месеци се полага много труд, защото GIMP преминава към нов енджин. Това е наложило почти всичкият сорс-код да бъде пренаписан.
Днес GIMP се използва както от професионалисти, така и от обикновени потребители. Програмата е мощна и изключително богата на функции, помага да извършите чудеса при работата си в графични формати.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.