download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Все още стотици хиляди сайтове са уязвими от Heartbleed

25.01.2017 18:16 (преди 7 години и 2 месеца) | spursy | показана 956 пъти Статистики
Необяснимо несериозно отношение на администрацията на толкова много уеб страници ги излага на огромен риск.

Спомняте ли си за Heartbleed? Критичната уязвимост открита още през 2014г., която се смята за толкова катастрофална, че имаше и призиви за "рестартиране на интернет". Накратко всеки недоброжелател може да чете паметта на системите, защитени от уязвимата версия на OpenSSL. Така ще получи достъп до паролите, ключовете, всякаква поверителна информация и т.н., при това без да остави никакви следи. Веднага след като се разбра за Heartbleed, от OpenSSL реагираха мигновено и пуснаха бюлетин по сигурността, като трябваше всички да обновят версията на платформата си.
Изключително тревожно е, че две години и половина след разкриването на тази огромна опасност, все още има стотици хиляди сайтове, които са уязвими от нея. Явно много компании и организации и до днес не са сметнали за наложително да обновят към нова, сигурна версия сайта си. След скорошно сканиране се смята, че около 200 хиляди уеб сайта и свързаните с тях системи са застрашени от уязвимостта Heartbleed. Най-много от тях са в САЩ (42 032), следва Южна Корея (15 380), Китай (14 116), Германия (14 072), Франция (8702) и др. Смята се, че в България има 784 уязвими хоста.
Подобно несериозно отношение обрича тези сайтове и потребителите им да бъдат лесна плячка. Необяснимо е защо собствениците на тези сайтове на са ги обновили. Може би, някои дори не знаят, че софтуерът, който използват, включва библиотеката OpenSSL.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.