download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Евтината работна ръка вече не е в Китай

04.02.2017 20:14 (преди 7 години и 2 месеца) | spursy | показана 1097 пъти Статистики
Страната вече не е чак толкова привлекателна за производствените процеси, но се трансформира в световен лидер за доставки на различни стоки.
От много време се смята, че Китай е световната фабрика с евтина работна ръка. Затова в продължение на години различни компании от цял свят прехвърляха своите производствени процеси в Китай с цел по-евтина продукция. Дори най-големите играчи, като Apple например, също произвеждат почти всичко в Китай. Нещата обаче се променят.
Изследване на IHS Markit показва, че едва половината от анкетираните производители считат, че днес Китай предлага евтина работна ръка. Статистиката показва, че за последните 10 години средната заплата в частния сектор на Китай е нараснала двойно. Към 2014 година тя е била 685 долара, а за сравнение може да бъдат използвани средните месечни възнаграждения в държави като Виетнам, Тайланд и Филипините съответно - 212, 408 и 216 долара.
Така Китай вече не е чак толкова привлекателен за компаниите, които искат да реализират икономии в производствения процес. Страната постепенно се превръща от източник на евтина работна сила в държава, в която са концентрирани световните вериги за доставки на най-различни стоки.
Наскоро един от най-големите производители Foxconn съобщи, че заедно с Apple ще инвестира 7 милиарда долара в производство на дисплеите за iPhone в САЩ. Така в Америка ще се разкрият десетки хиляди нови работни места, за сметка на Китай, където този брой служители ще бъдат съкратени.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.