download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Десетки хиляди потребители се заразили сами с фалшив AdBlock Plus

11.10.2017 22:41 (преди 4 години и 10 месеца) | spursy | показана 1051 пъти Статистики
Измамата повдига въпроси за сигурността и начина на работа на Google Web Store. Бъдете внимателни какви добавки инсталирате към браузъра си, защото има фалшификати използващи подобни имена като популярни разширения.
Добавките за браузъри, блокиращи реклама, стават все популярни сред потребителите. Явно това е причината недоброжелатели да поставят капани с поредния опит за измама. Пресен пример е как находчиви измамници са успели да проникнат в официалния каталог с разширенията Google Web Store под чуждо име и чужд логотип. И това е останало незабелязано от Google над две седмици, през които десетки хиляди потребители са се заразили инсталирайки доверчиво фалшивата добавка. Тя е носила името AdBlock Plus, но няма нищо общо с оригиналното разширение, а просто дублира името и визуализацията му. Потребителите, които са били подведени да инсталират фалшивото разширение се оплакват, че браузърът им започнал да показва допълнителна външна реклама и са започнали да се отварят нови раздели. Към момента злонамереният AdBlock Plus е премахнат от магазина, но заразилите се с него са над 37 000. Това повдига сериозни въпроси за начина на функциониране и сигурността на Google Web Store. За да може някой да направи подобна измама, вероятно няма сериозна модераторска намеса при одобрение на нови добавки. Но защо ли няма автоматична проверка за еднакви имена, която да подсказва евентуална измама?
Към момента в уеб магазина се предлагат и други добавки използващи имена на популярните добавки и целящи да подведат потребителите по този начин да ги инсталират. Пример за такива може да са добавки използващи имена на популярни такива като: "uBlock Adblock Plus", "uBlock Plus", "AdBlock uBlock". Затова бъдете внимателни какви разширения инсталирате към браузъра си. Често фалшивите рекламни блокери нищо не блокират и/или просто заменят една реклама с друга.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

 • Събота, 28.10.17, 18:20, karadzha:
  Аз мисля, че не е зле да се гледа рейтинга на добавките и ако е висок, тогава да се теглят.
 • Неделя, 29.10.17, 15:35, spursy:
  В случая това не би помогнало много. Авторите са използвали измамна система, за да генерират висок рейтинг на добавката.
 • Неделя, 29.10.17, 19:09, karadzha:
  ” В случая това не би помогнало много. Авторите са използвали измамна система, за да генерират висок рейтинг на добавката. „

  Значи остава Гугъл да ни пази. Друг изход май няма.

 • Събота, 04.11.17, 12:19, океан:
  ” Значи остава Гугъл да ни пази. Друг изход май няма. „
  Защо да няма.Инсталираш си блокера от самия браузер.Защо трябва да го теглиш от гугъл.Или ползваш браузер с блокер като Опера.
 • Неделя, 05.11.17, 09:51, johnmotson:
  ” Защо да няма.Инсталираш си блокера от самия браузер.Защо трябва да го теглиш от гугъл.Или ползваш браузер с блокер като Опера. „
     Точно там е истината! Теглене на разширението от браузъра а не от разни реклами, подкани и други сайтове.

Платени препратки

bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2022   Experta Ltd.