download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Увеличават се сайтове използващи посетителите си за добив на криптовалути

15.11.2017 02:20 (преди 6 години и 5 месеца) | spursy | показана 1710 пъти Статистики
Много интернет страници некоректно не предупреждават посетителите си, че използват компютрите им като копачи. Други са тайно заразени без знание на собствениците.
Все повече интернет сайтове започват да използват компютрите на посетителите си, за да добиват цифрови валути. Понякога собствениците на тези сайтове умишлено са добавили JavaScript код, който автоматично започва да използва ресурсите на компютъра на всеки потребител, който посети сайта. Често потребителите не са уведомени за тази дейност и тя се извършва без знанието им. В други случаи обаче, киберпрестъпниците успяват тайно да компрометират чужди сайтове, като ги настройват да добиват криптовалути в тяхна полза. Реалният собственик на сайта може дори да не подозира, че посетителите му са използвани като копачи в полза на неизвестни злосторници. Вече повече от месец се засичат масирани атаки към WordPress базирани сайтове, а в поразените се инжектират код за копаене на цифрова валута.
Когато потребител посети подобен сайт, натоварването на машината му рязко се повишава. Процесорът започва да работи на високи обороти, което чувствително забавя цялата система, а при някои дори може да доведе до забиване. Освен, че компютърът става трудно използваем, също така се повишава и работната му температура. Ако системата няма добро охлаждане по някаква причина, това може да доведе дори до хардуерни проблеми.
Интересно е, че технологията за добив на цифрова валута през уеб сайт, работи с различен тип устройства, включително и мобилни. При телефоните това също води до нежелателно загряване, както и бързо изхабява батерията. Експерти са засекли приложения представящи се за игри в официалния Google магазин, които всъщност копаят валута.
Засега има частични решение поне при компютрите, като можете да инсталирате допълнителна добавка към браузъра си, която да блокира работата на подобни сайтове. Пример за такава добавка е NoMiner - Block Coin Miners, но има и различни други.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Сряда, 15.11.17, 09:43, johnmotson:

    Има периоди в които проблема е масов но мисля, че не е много сложно установяването на причините, които инициират претоварването на с-мата. Как процедирам досега и то успешно? Чрез диспечера на задачите разглеждам всички процеси, предимно фонови и щом забележа процес, който ползва прекалено процесорна мощ, памет и интернет се старая да го ликвидирам а ако ми е непознат, търся инфо какво аджеба обслужва и какво го инициира. Вярно, отнема малко време търсенето на инфото но в замяна на това ако го забележа пак, ликвидвам без да му мисля. Пак в диспечера дял "производителност" гледам няколкото параметра за натовареност, все пак ми отнема няколко секунди на всеки 4-5 часа или ако се усъмня.
       И така. Вече е създадена програма CryptoStop за премахване на вредните и скрити скриптове добиващи криптовалута незаконно и то от български екип но доколкото знам, платена. Ето ви линка https://rso-hosting.com/cryptostop/ за информация.
      PS: CryptoStop работи за Chrome, Opera и Mozilla Firefox, както и за всички други базирани на тях.

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.