download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Електронният боклук се увеличава

15.12.2017 02:53 (преди 6 години и 4 месеца) | spursy | показана 1095 пъти Статистики
Нужно е минимално усилие от всеки от нас, за да живеем по-добре и в по-добър свят.
От години Проблемът с електронния боклук се задълбочава. Тази лоша тенденция продължава според нови данни, оповестени от ООН. Те показват, че през 2016г. в света са изхвърлени около 45 милиона тона електрически и електронни отпадъци. За сравнение през 2014 г. обемът на е-боклука на земята е бил около 41,8 млн. тона.
За повишаването на тази цифра допринасят различни фактори, сред които: спадащите цени за електрониката; насърчаваща политика от страна на бизнеса за чести смени на иначе работеща техника с по-нова; планирано остаряване и преждевременно умишлено скъсяване на живота на много ел. уреди; растящи доходи и лесен достъп до нови технологии на голям процент от населението.
Всичките тези неща нямаше да са проблем, ако излизащата от употреба техника се рециклираше и материалите се използваха отново. Според данните само 8,9 милиона тона е-боклук, са били събрани и рециклирани през 2016 г. Всичко останало е отишло по различни сметища. Абсурдното е, че само за 2016г. стойността на тези изхвърлени и похабени суровини е около 55 милиарда евро. Така големи количества злато, сребро, мед, магнезий и други ценни метали буквално са прахосани.
Основният проблем изразяващ се в ниските проценти на събрана и рециклирана техника определено е буди недоумение, защото 67 държави, обхващащи две трети от населението на света, към момента имат действащи закони за преработка на електронните и електрическите отпадъци. Явно тези закони често са заобикаляни или неспазвани.
Според данните Европа постига най-високите нива за рециклиране на ИУЕЕО – 35%. Същевременно Китай е най-големият замърсител с е-боклук, като е генерирал 7,2 милиона тона през 2016 г.
За съжаление според експерти се очаква обемът на електронните и електрическите отпадъци да продължи да се увеличава, ако не се предприемат драстични мерки.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.