download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Чудовищна уязвимост в процесорите на почти всички съвременни устройства

04.01.2018 23:21 (преди 6 години и 2 месеца) | spursy | показана 1624 пъти Статистики
Засегнати са почти всички съвременни устройства - компютри, телефони, таблети. Всяка операционна система е уязвима, независимо дали е Windows, Linux, Android, Mac или друга.
Фундаментална грешка в проектирането на всички съвременни процесори носи огромен риск за всички. Уязвимостта засяга почти всички съвременни устройства, като: персонални компютри, лаптопи, таблети, сървъри, смартфони с ARM процесори. Засегнати са всички процесори на Intel и само частично AMD. Дупките са две като получиха имената Meltdown и Spectre. Те се дължат на допусната грешка в архитектурата на процесорите Intel и ARM64. Уязвимостта Meltdown позволяват на недобронамерени лица да четат от паметта на процесора, т.е. всякакви данни от компютъра. Тя засяга абсолютно всички процесори и архитектури на Intel. При Spectre има възможност да бъдат получени данните на чуждото приложение, но не и от паметта на ядрото. Тази уязвимост е налична в процесори Intel и ARM64, както и частично в AMD при включен eBPF в ядрото.
Особено неприятно е, че за да бъде извършена атака от този вид се използва интернет браузър. При посещение на предварително подготвен сайт, данните ви могат да бъдат прихванати отдалечено и не може да скриете нищо.
Уязвимостите са независими от операционната система и независимо дали е Windows, Linux, Android, Mac или друга, могат да бъда експлоатирани. Подобни атаки са изключително коварни, защото остават незабелязани от защитния софтуер и имат достъп до цялата ви информация тайно, без никакви следи в логовете.
Програмисти от цял свят работят усилено по запушване на уязвимостите, като се налага да преписват значителни части от кода на ядрата на операционните системи.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.