download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Плащането на откуп за заразени и критирани компютърни данни е неправилно

10.03.2018 14:44 (преди 6 години) | spursy | показана 1084 пъти Статистики
Проучване сред бизнеса, засегнат от критовируси показва, че плащането на откуп не означава, че ще получите информацията си отново.

Вероятно помните големите проблеми след масовата зараза с WannaCry и последвалите я други епидемии с критовируси. През миналата година именно заплахите, които заключват данните на жертвата и искат откуп за тях бяха най-сериозен риск. Напоследък в потребителите се настани усещането, че тези опасности сякаш са отминали. Това не е точно така. В момента кибер-престъпниците събраха достатъчно опит и внимателно подбират целите на атаките си, вместо да опитват масово поразяване. За обикновените потребители актуалните заплахи най-често са опити компютрите им тайно да добиват критовалута. Тези атаки целят да поразят огромен брой обикновени потребители, за да ги впрегнат в организирана армия, добиваща критовалута в полза на измамници.
Критовирусите обаче не са изчезнали, дори напротив- стават все по-разнообразни и опасни. Просто обект на техните атаки вече не е обикновеният потребител (за когото често е непосилно да плати откуп), а банки, фирми, финансови институции, предприятия, търговци, правителствени институции и здравеопазването. Именно бизнеса може да понесе огромни щети ако бъде поразен от рансъмуер и би имал възможност да плати искания откуп, за да възстанови данните си.
Интересно проучване обаче, показва, че плащането на искания откуп обикновено е голяма грешка. Изследване сред много и различни компании в 17 различни държави показва интересни данни. Според него повечето компании (около 87%) са запознати с критиращите опасности и са взели адекватни мерки, като имат защитен backup, който са използвали за възстановяване след зараза и са избегнали неприятни последици. Още по-интересно е положението при тези, които не са се подсигурили и бизнеса им е бил блокиран. Половината от компаниите, които са решили да платят искания откуп, за да върнат данните си, са били измамени и след плащането не са получили нужния ключ за отключване.
Затова експерти препоръчват:

  • Винаги имайте резервно, изолирано копие на важните си данни.
  • Ако бъдете поразени, не плащайте искания откуп.
  • Някои критовируси дори не поддържат функция за отключване. Дори да имат такава, кибер престъпникът няма причина да изпълни обещанието си и да възстанови файловете ви след получаване на желаната сума.
  • Плащайки откуп стимулирате повече престъпници да разработват нови вируси.
  • Инвестирайте в обучение на персонала как да разпознава и избягва опасностите при работа на компютър.
  • Вижте още:

    Мнения на потребители

    Твоето мнение

    Няма мнения

    Платени препратки

    Рекламни чанти
    Екстрапак произвежда рекламни чанти
    и опаковки от хартия и (био)полимери
    Bags.BG
    bgERP
    Управлявайте фирмата си
    с безплатен, уеб базиран софтуер
    www.bgerp.com
    Яки графични станции
    Рендиране в реално време
    и на най-тежките обекти - от Перси ООД
    www.persy.com

    вашето каре - тук

    за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.