download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

НАП започва проверка на търговците на критовалути

14.01.2019 19:49 (преди 5 години и 3 месеца) | spursy | показана 851 пъти Статистики
Физическите лица имали доходи от продажба или замяна на виртуална валута, трябва да го декларират с годишната данъчна декларация и върху тях се дължи данък.
Националната агенция по приходите (НАП) започва проверка на дружества, които търгуват с криптовалути, за да установи дали фирмите и техните клиенти спазват данъчното и осигурително законодателство. От НАП смятат, че тъй като транзакциите, свързани с търговия с виртуални валути са анонимни, има риск от укриване на приходи и неплащане на данъци. Затова данъчните ще изследват принципа на работа на платформите за покупко-продажба на критовалути. След извършен анализ на българските дружества с уебсайтове за търговия с криптовалути, вече девет от тях са обект на контролни действия. Предстои проверка и анализ на информацията, събрана за клиентите на тези платформи, за да се провери дали те са декларирали доходите от извършените сделки.
Доходите от продажба на виртуална валутата се третират като доходи от продажба на финансов актив. Затова доходите на физически лица от продажба или замяна на виртуална валута се декларират с годишната данъчна декларация и върху тях се дължи данък върху общата годишна данъчна основа (10%), напомнят от НАП. Печалбите, които фирмите реализират от тази дейност, също подлежат на облагане по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане.
Срокът за подаване на годишните декларации за облагане на доходите на физическите лица, придобити през 2018 г., е до 30 април 2019г. До тази дата трябва да се плати и дължимия данък за довнасяне.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.