download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Спорна директива за авторското право в интернет не бе приета в ЕС

21.01.2019 15:11 (преди 5 години и 2 месеца) | spursy | показана 677 пъти Статистики
Единадесет държави се обявиха против спорните законови промени и поне засега европейските потребители няма да бъдат потърпевши.
Днес трябваше да се състои поредното гласуване в Европейския парламент, на което да бъде приета спорната директива за защита на авторското право в интернет. Според нея технологичните гиганти трябва да споделят доходите си с авторите на съдържание, като: фотографи, художници, музиканти, журналисти и т.н. Идеята е автори на съдържание да получават заплащане ако техен продукт бъде използван от големи корпорации като Google, YouTube, Facebook и т.н. Идеята звучи сякаш добре, но всъщност реализацията би била трудна и най-вероятно ще създаде нова бизнес ниша за авторски тролове (по аналогия с патентните тролове), от която да печелят само големи компании и адвокати, а малките създатели на съдържание отново няма да получават нищо. И понеже в директивата се предвиждаше издателите да имат право да искат заплащане за използване и на най-малките фрагменти от съдържанието, то Google прецени, че е по-добре да не използва изобщо такова съдържание. Затова беше представена примерна снимка как би изглеждала търсачката ако директивата на ЕС бъде приета.

Както се вижда, няма да има изображения, заглавие и текст, а просто ще пише името на сайта, в който е намереното съдържание. Дали потърпевши от новото законово предложение на Европейския Съюз няма да са основно европейските потребители?
Е след днес както потребителите, така и технологичните гиганти могат да отдъхнат спокойно, защото до гласуване на спорната директива не се стигна след като 11 страни директно заявиха, че няма да я подкрепят в този вид. Сред тях са и водещи държави като Германия, Италия и Холандия. Отмяната на гласуването не означава пълен отказ от директивата, но със сигурност ще доведе до преработването й и промяна на изискванията в нея. Това е процес, който ще отнеме повече време, а имайки предвид, че Европейските избори ще се състоят през месец май тази година, едва ли скоро ще се стигне до нов опит за прокарване на въпросната директива.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.