download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Facebook ще премахне граничеща с фишинг практика да иска паролата за личния ви имейл

04.04.2019 17:43 (преди 5 години) | spursy | показана 792 пъти Статистики
Според експерти е крайно несериозно подобни прийоми да бъдат използвани от големи компании.
Скандалите около най-голямата социална мрежа не стихват. След няколко разкрити изтичания на лични данни на милиони потребители, то сега Facebook попадна в светлината на прожекторите заради необичайна практика граничеща с абсурда. Оказа се, че при начална регистрация от някои нови потребители, Facebook за потвърждение е искал да бъде въведена паролата за личната им електронна поща. Подобно искане граничи с абсурда, защото никой освен вас не трябва да знае паролата за имейла ви. Изискване на такава информация по-скоро може да бъде определено като фишинг и не е редно никоя сериозна компания да я приема.
От Facebook се опитаха да оправдаят странните си действия, като твърдят, че не записват тези пароли в база данни и не ги съхраняват изобщо. Също така поясняват, че са оставили възможност потребителите да отклонят изискването да въведат паролата си, а да изберат друг вариант за активиране на акаунта си, например чрез уникален код изпратен към телефонен номер или чрез линк изпратен на електронната им поща. Спорно е дали тези варианти са достатъчно ясно представени, като алтернативни възможности пред потребителя.
Както се е случвало и преди, след като се вдигна шум около тази приумица, от Facebook официално потвърдиха, че разбират недоволството на потребителите и осъзнават, че проверката на паролата за електронната поща не е най-добрият метод и ще прекратят тази практика.
Смята се, че некоректното изискване за въвеждане на лична парола се е появявало не на всички нови потребители, а само на такива, които са опитвали да бъдат анонимни използвайки Tor, VPN или нестандартни (временни) имейли.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Петък, 05.04.19, 13:50, soft-support:
    Би било повече от наивно и направо глупост да си въведеш доброволно паролата за пощата във FB. Друг е въпроса дали потребителя ще разбере, че има алтернатива и може да откаже тази опция.

Платени препратки

bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.