download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Манията по FaceApp и крие ли тя опасности?

21.07.2019 03:36 (преди 11 месеца и 21 дни) | spursy | показана 328 пъти Статистики
Докато създателите на приложението твърдят, че не злоупотребяват с данните на потребителите, то това е поредният пример колко лесно може да бъдат примамени милиони хора доброволно да споделят личните си снимки.
FaceApp не е ново приложение и от години е използвано от много потребители, но през последните седмици то придоби огромна популярност и милиони хора започнаха да качват снимките си в социалната мрежа, за да видят как ще изглеждат като остареят. FaceApp използва изкуствен интелект, който постоянно се усъвършенства на базата на собствените си алгоритми и обработката на все повече снимки. Фактът, че програмата е разработена от руска компания породи притеснения за какво и как се използват милионите лични снимки на потребителите. Важно е да се поясни, че FaceApp предварително уведомява потребителите, че събира персонални данни, получава достъп до всички снимките в смартфона и качва избраните изображения на собствен сървър, където ги обработва. Следователно всеки потребител се съгласява с това и доброволно предоставя снимките си.
Това доведе до много въпросителни и опасения какво става с личните снимки на милиони потребители и за какво може да бъдат използвани. Главното лице в руската компания Ярослав Гончаров твърди, че въпреки, че приложението получава достъп до всички снимки, то качва на сървърите само посочените от потребителя. Също така използваните сървърите не са в Русия, а са в САЩ, Сингапур или Ирландия, в повечето случаи собственост на Амазон или Гугъл. Гончаров допълва, че повечето снимки се изтриват от електронния облак до 48 часа след тяхното качване.
В момента програмата е на първо място по брой изтегляния в магазините на Apple и Android. И докато мнозина се чудят дали това не е сериозна опасност, то създателите на програмата вече печелят милиони. FaceApp е безплатна, но за изключване на рекламите, махане на водния знак в готовите снимки и за получаване на допълнителните филтри, трябва да се купи разширената версия. Много потребители плащат за пълната версия, като статистиките посочва, че мнозинството от тях използват iPhone. Смята се, че FaceApp е спечелило на своите създатели 11,6 милиона долара от издаването си преди две години досега, но пикът е през последните десет дни.
В крайна сметка може да се каже, че не е ясно доколко доброволно предоставените лични снимки и данни се използват добронамерено и без подмолни цели. Това е също толкова неясно, колкото дали наистина ще изглеждате по изобразения начин след години когато остареете.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Опаковки и консумативи
Екстрапак ООД предлага повече от
700 вида опаковки и консумативи
shop.bags.bg

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2020   Experta Ltd.