download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Intel ще замени захранващия 24-пинов конектор с нов стандарт

24.01.2020 13:15 (преди 2 години) | spursy | показана 784 пъти Статистики
Нов стандарт ще опрости захранващите блокове и ще прехвърли част от функциите им към дънната платка.
Всеки по-напреднал компютърен потребител добре познава стандартните 20 и 24-пинови конектори ATX, които се свързват и захранват почти всички видове дънни платки. Това е стандарт използван от много години, но до края на настоящата Intel планира да промени това. За целта ще бъде представен нов стандарт носещ името Advanced Technology eXtended 12 Volt Only (ATX12VO). Той ще замени сегашния 24-pins конектор с 10-pins, който ще се свързва с 12 V захранване. Така бъдещите захранващи блокове ще бъдат с опростена схемотехника. Допълнителният конектор за захранване на процесора ще стане опционален и ще се използва само при CPU с по-висока консумация. Също така, занапред твърдите дискове и SSD ще се захранват от дънната платка през SATA III конекторите.
За начало новият ATX12VO стандарт ще се появи във фабричните настолни десктоп компютри, а в последствие отделните хардуерни производители поетапно ще го въведат в продуктите си.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Сряда, 29.01.20, 00:16, soft-support:
    Дънните платки ще станат по-сложни, по-скъпи, по-топли и с по-голям риск за дефект. Захранването ще понижава от 220V -> 12V. Някои от напреженията ще се прехвърлят на чиповете по дъното. Това ще доведе до допълнителни смущения. Замисляли ли сте се как захранване на 20 и повече години, няма проблем да захранва съвременен процесор и компютър? Е явно целта е това да спре.
    Ако трябва да отчетем добрите страни - захранванията ще станат по-малки, по-евтини. Дъната обаче, може би ще поскъпнат и ще дефектират по-често. Предполагам, че този нов стандарт ще се използва главно в евтините потребителски компютри, но не и в Workstation. За добър компютър се иска добро захранване с добра филтрация и добри защити.

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Опаковки и консумативи
Екстрапак ООД предлага повече от
700 вида опаковки и консумативи
shop.bags.bg
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2022   Experta Ltd.