download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Програмисти възпрепятстваха източване на държавни средства и уволниха министър в Чехия

31.01.2020 14:34 (преди 4 години и 2 месеца) | spursy | показана 874 пъти Статистики
Скандал с добър край разбуни духовете в европейската държава и разкри схема за усвояване на обществени поръчки.
Скандал с добър край избухна в Чехия. Властите в страната са планирали да дадат сериозната сума от 16 милиона евро, за разработка на уеб сайт и приложение за продажба на разрешения за пътуване по магистралите. Търгът за тази обществена поръчка е бил закрит и изтеклата информация за огромната сума е възмутила чешкото общество. Собственик на IT компанията решава да предотврати подобно източване на държавни средства и призова IT общността да обедини усилията си и безплатно да създаде продукт, който отговаря на условията на търга. Стотици откликват на призива и като резултат е сформирана група от 60 човека, която само за един уикенд създава сайт и го представя на държавата.
Интересно, че през първата тестова седмица, новия сайт е бил подложен на ежедневни хакерски атаки, правещи опит да го компрометират или дори изтрият. Бил е установен и един успешен пробив, който е източил лични данни, които от своя страна обаче са били фиктивни и въвеждани именно с идеята за тест. Дупката е запушена само за един час, а създателите на сайта са сигурни, че при толкова много опити за хакване, само за 2-3 седмици това ще е един от най-сигурните сайтове в Чехия.
Министър-председателят на Чехия лично се е убедил, колко бързо е бил създаден въпросния сайт и колко надеждно работи. Като резултат от това чешкият министър на транспорта, който се е готвил да отпусне огромна сума за тази обществена поръчка е уволнен.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.