download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Ново поколение криптовалути добивани чрез твърдия диск, вещае недостиг на SSD

21.04.2021 15:05 (преди 3 години) | spursy | показана 915 пъти Статистики
Задава се нова треска за големи дискове и то в най-неподходящия момент при световен дефицит на чипове. Анализатори очакват цените на SSD и HDD да се повишат.
Десетките различни цифрови валути начело с Bitcoin се добиват по сходен начин чрез видео карти. Графичните карти биват натоварени със сериозни изчисления на принципа "Доказателство за работа". Сега обаче навлизат и нов тип крипто-валути използващи нов модел на принципа "Доказателство за пространство и време". Добиването им е на съвсем различен принцип и се използва свободното дисково пространство. Това има няколко основни предимства:
  • За разлика от видео картите, където пазара е силно засегнат и има постоянен недостиг, а цените скачат в пъти, при дисковите устройства няма този проблем.
  • Работата на един HDD или SSD не хаби много електричество и е многократно по-икономична сравнено с графичните карти. Един диск не повишава чувствително консумацията си на енергия при натоварен режим сравнено с нормална работа.
  • Нисък шум при HDD или изцяло безшумно при SSD, сравнено с бученето при охлаждането на видео картите.
  • Няма нужда от допълнително охлаждане, което да генерира допълнително шум и разход на енергия. Не се генерира чувствително повече температура.

    Новите криптовалути добивани чрез твърди дискове набират популярност, макар към момента стойността им да е ниска. Това обаче, вече оказва негативно влияния на пазарите за паметоносители. Оказва се, че китайските майнъри трескаво изкупуват SSD дискове, както и обикновени HDD. Основно се търсят големи носители над 4 и дори над 10 TB. Новата мания бързо е изпразнила складовете и вече се купуват дори обикновени дискове от потребителски клас. Те едва ли са най-доброто решение, защото постоянната натоварена работа, съкращава жизнения им цикъл с години само за няколко месеца и може бързо да ги извади от строя.
    Бързото изкупуване на наличните SSD и HDD вероятно ще доведе на недостиг в близко бъдеще, особено ако го съобразим със световния дефицит на чипове. Това неминуемо ще се отрази и на цените на паметоносителите.
    Китайски компании дори официално обявиха, че започват работа по нов проект за специализирани за добив на дигитални валути SSD носители.

  • Вижте още:

    Мнения на потребители

    Твоето мнение

    Няма мнения

    Платени препратки

    Яки графични станции
    Рендиране в реално време
    и на най-тежките обекти - от Перси ООД
    www.persy.com
    bgERP
    Управлявайте фирмата си
    с безплатен, уеб базиран софтуер
    www.bgerp.com
    Рекламни чанти
    Екстрапак произвежда рекламни чанти
    и опаковки от хартия и (био)полимери
    Bags.BG

    вашето каре - тук

    за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.