download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Добивът на ChiaCoin убива SSD за по-малко от два месеца

11.05.2021 20:19 (преди 2 години и 11 месеца) | spursy | показана 844 пъти Статистики
Експерти предупреждават за плашещо бързото износване при дискове използвани за добив на криптовалути. Вероятно, скоро пазарите за хардуер втора ръка ще бъдат залети от евтини, но силно амортизирани устройства.
Скоро ви информирахме как Ново поколение криптовалути добивани чрез твърдия диск, вещае недостиг на SSD. Вероятно тази ниша тепърва ще набира по-голяма популярност, но на лице са първите негативни последици от нея. Новата криптовалута се смята за екологична, защото за разлика от добиваните чрез видео карти, изразходва в пъти по-малко електроенергия. Въздействието й върху хардуера обаче е ужасяващо. Според експерти добиването на ChiaCoin (или аналогична валута), ще извади от строя потребителско SSD с обем 512 GB само за 40 дни или до 50 дни като горна граница. Това наистина е плашещо, защото при стандартна употреба, подобен диск би трябвало да издържи над 5 години работа. За 1 TB SSD дискове очаквания жизнен цикъл намалява до едва 3 месеца, а при 2 TB устройства - около 6 месеца.
Бързата амортизация на твърди дискове ще доведе до по-голямо търсене и повишаване на цените. Когато един SSD е износен, дори все още да работи, то той ще бъде много по-бавен сравнено с когато е бил нов и с малко оставащ живот. Експерти предупреждават, че на пазарите за втора ръка хардуер вероятно скоро ще се появят амортизирани SSD дискове след "копаене" на критовалути и примамващи с ниски цени.
Не трябва да се подценява и въздействието върху природата, като отражение на повишеното производство, разпространение и изхвърляне на повредени SSD и HDD.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.