download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Проблемът с е-отпадъците няма да бъде обсъждан на COP26

08.11.2021 14:23 (преди 2 години и 5 месеца) | spursy | показана 593 пъти Статистики
Подобно игнориране на очевиден проблем е повече от съмнително.
В момента протича 26-ата конференция на ООН за изменението на климата, известна още като COP26. За съжаление в дневния ред изцяло отсъства темата за електронните отпадъци, което е повече от странно.
Според глобалния мониторинг на електронните отпадъци на ООН, именно те са най-бързо растящият поток битови отпадъци в света. През 2019 г. са генерирани рекордните 53,6 милиона тона. За сравнение през 2016г. в света са изхвърлени около 45 милиона тона електрически и електронни отпадъци. Прогнозата е, че до 2030 г. глобалните е-отпадъци ще са 74 тона годишно.
Икономически най-силните страни са и най-големите генератори на е-боклук. Затова отсъствието на този въпрос от COP26 е странно пренебрегване на очевиден проблем. Именно представителите на различните страни на срещата на върха имат потенциала да създадат правилна политика за справяне с е-отпадъците.
Възможност за достъпен ремонт и повторна употреба, блокиране на порочните практики за планирано остаряване и софтуерно ограничаване на иначе годен хардуер, са само част от правилните стъпки. Извличане на ценните материали от е-боклук и използването при ново производство също е ключово.

От години в Download.BG ви информираме как Електронният боклук се увеличава.
Припомняме, че Производителите не електроника вече са длъжни да осигурят възможност за ремонт за 10 години напред, но това все още на включва компютри и IT техника.
Статията от преди много години - Какво да правим със стария забравен компютър? е все така актуална.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Петък, 12.11.21, 12:24, soft-support:
    Този проблем умишлено се пропуска, за да могат много производители да продължават да произвеждат електроника с предварително лимитиран живот и умишлено затруднени ремонти. Ефектът се засилва още повече когато работещи стари устройства биват ограничавани софтуерно да не могат да използват актуален софтуер и така стават неприложими. Така производството на нови устройства си върви с пълна сила.
  • Петък, 12.11.21, 21:00, roswelll:
    ” Този проблем умишлено се пропуска, за да могат много производители да продължават да произвеждат електроника с предварително лимитиран живот и умишлено затруднени ремонти. Ефектът се засилва още повече когато работещи стари устройства биват ограничавани софтуерно да не могат да използват актуален софтуер и така стават неприложими. Така производството на нови устройства си върви с пълна сила. „

    абсолютно ...

  • Неделя, 14.11.21, 16:52, iceman_:
    Ми не е чудно - говорили са за пари ... как да взимат, де!

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.