download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Скок при атаките срещу домашни рутери и IoT

27.04.2022 17:31 (преди 1 година и 11 месеца) | spursy | показана 796 пъти Статистики
Липсата на разбиране и поддръжка на много мрежи на домашни потребители, микробизнес, кафенета и друг тип малки заведения, води до голям брой успешни автоматизирани атаки.
Доклад разкрива, че през 2021 г. са извършени над един милиард атаки срещу системи "Интернет на нещата: (Internet of things (IoT)). Най-често са използвани атаките от тип фишинг и "груба сила", а след това и DDoS. Интересно, че около половината от атаките са били срещу домашни мрежи и микробизнеси!

Много от атаките са били насочени към рутери на домашно ниво, защото подобно оборудване в домове, кафенета и малки бизнеси е силно популярно, но често и много уязвимо. Друга любима цел на недоброжелателите са Wi-Fi повторителите (удължители на сигнала).
Липсата на разбиране сред потребителите и собствениците на микробизнес за поддръжката и настройките на сигурността на техните мрежи, води до множество успешни атаки. Експлоатират се уязвимости, които са известни от години и отдавна са запушени, но много потребители така и не са приложили обновлението за този дълъг период. Това улеснява злосторниците, които използват сложни ботнети, които автоматично "претърсват" интернет за уязвими устройства. Фактът, че много интелигентни джаджи рядко получават актуализации, също помага на нападателите.

Препоръчваме ви да прочетете все така актуалната и полезна статия - Новите заплахи - вашия рутер, за да се предпазите по-ефективно. Нещо повече - много от популярните ботнет са насочени към устройства от преди 6-7 години.
Ако вашият рутер вече не се поддържа и не получава актуализации на firmware, можете да проверите дали поддържа алтернативен фърмуер. Също така, можете да превърнете стар рутер в повторител / удължител на сигнала, който е по-сигурен от някои евтини готови решения на пазара. Информация по тези въпроси ще намерите в статията: За всички DIY любители: по-добра домашна интернет мрежа за без пари

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Сряда, 27.04.22, 18:30, soft-support:
    Според опита ни е напълно вярно, че повечето малък бизнес (в България) няма адекватна защита на мрежите си. Базовите мерки за сигурност могат да бъдат направени от експерт в рамките на час и е наложително най-малко еднократно такова действие. Разбира се, за добра защита трябва повече настройки и периодична профилактика, но проблема е, че много фирми нямат дори базова сигурност. При домашните потребители положението е дори по-лошо.

Платени препратки

Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.