download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Онлайн индустрията генерира все по-голямо замърсяване

28.07.2022 16:36 (преди 1 година и 8 месеца) | spursy | показана 627 пъти Статистики
Въглеродният отпечатък от различните социални мрежи, онлайн магазини, онлайн медии, стрийминг платформи - набъбва с бързи темпове.
Когато стане дума за замърсители на атмосферата, хората веднага ги свързват с индустрията, производството, транспорта и т.н. Един сектор обаче остава в страни от това, а неговия отпечатък нараства много бързо с всяка следваща година. Става въпрос за дигиталната индустрия включваща всички модерни неща, като социални мрежи, онлайн магазини, онлайн медии, стрийминг платформи и др.
Шведска технологична компания е разработила формула, по която да изчислява какъв въглероден отпечатък генерира онлайн индустрията. Според тях, за всеки пренесен гигабайт съдържание в дигиталните платформи се отделя 1 кг въглероден диоксид. Тук трябва да се вземе предвид, че трафика на данни в глобалната интернет мрежа нараства с около 40 процента всяка година, което показва и колко бързо се увеличава процента на замърсяване. Причините за увеличаващия се трафик са постоянно нарастващия брой потребители, а успоредно с тях се увеличава количеството на по-качествено дигитално съдържание. Видеоклипове, аудио и снимки с все по-високо качество, по-дълга продължителност, повече специални ефекти. Все по-функционални сайтове и портали изискващи повече ресурси. Увеличаването на населението на земята, улеснен достъп и широкото разпространение на евтин мобилен интернет също допринасят.
Специално внимание може да се отдели и на онлайн магазините, някои от които генерират по-голям въглероден отпечатък от много конвенционални магазини за същия обем продадени стоки. Това се дължи както на сложната поддръжка на сериозни интернет платформи, редица служители отговарящи за процеса на доставка и скъпите и здрави опаковки за изпращане. Именно опаковките при онлайн пазаруването изразходват много повече природни ресурси за създаването си, а в последствие генерират повече остатъчен боклук.
Отчитайки настоящата тенденция дигиталните платформи да предлагат все повече и по-качествено интернет съдържание, то не може да се очаква създателите да започнат да го свиват или намаляват, в името на еко цели. Затова изследователите препоръчват дигиталните компании да мигрират центровете си за данни и инфраструктура към екологични енергийни източници.
Като потребители също може да допринесем като ограничим споделяния на мултимедия генерираща трафик без добавена стойност и особено смисъл.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.