download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Песен на Джанет Джаксън е убивала лаптопи с лекота преди 20 години

18.08.2022 18:35 (преди 1 година и 7 месеца) | spursy | показана 872 пъти Статистики
Достатъчно е било песента да бъде пусната и лаптопа, който я възпроизвежда и всички в близост до него са се сривали.
Следващата история граничи сякаш с паранормалното и беше споделена от служител на Microsoft. Оказва се, че през 90-те години на миналия век, възпроизвеждането на песен е било достатъчно да срине работата на различни лаптопи. Към онзи момент лаптопите са работили под Windows XP и са използвали твърди дискове работещи на 5400 оборота в минута (rpm). В какъв ли шок са изпадали собствениците на компютри, когато са пуснали песента на Janet Jackson - Rhythm Nation и лаптопа им се е повредил. Нещо повече, не само лаптопа, който възпроизвежда въпросната песен се е сривал, а и други лаптопи, които са се намирали физически близо до него (без те да просвирват песента). Звучи фантастично нали?

Задълбочено разследването на случая е установило, че конкретни звуковите честоти в мелодията на песента резонират с някои модели твърди дискове. Въпросният модел твърд диск е бил популярен и използван в различни марки лаптопи по това време. Източникът от Майкрософт умишлено не дава информация за кой модел laptop HDD 5400 rpm става дума, нито точно кои честоти смущават работата му.
Производителите са решили проблема, като са добавили филтър в аудиокодека, който открива и филтрира нежеланите честоти по време на аудио-възпроизвеждане. Самият проблем е категоризиран като уязвимост под номер CVE-2022-38392.

По-долу можете да чуете фаталната песен за редица компютри преди около 20 години. Предупреждаваме, че ако наблизо имате лаптоп от този период без наложен аудио-филтър, възпроизвеждането е на ваша отговорност.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.