download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Зловещ нов компютърен вирус вещае епидемия от заразени устройства независимо от операционната система и архитектурата

30.09.2022 10:13 (преди 1 година и 6 месеца) | spursy | показана 942 пъти Статистики
От историческа гледна точка, това може да се окаже първия ефективен кросплатформен вирус, който поразява както Windows, така и Linux системи, независимо от процесорната архитектура.
Експерти по кибер-сигурност алармират за засечен и действащ нов malware, който бързо се разпространява по света. Вирусът получи името Chaos и от историческа гледна точка може да се окаже първия ефективен кросплатформен malware, който може да заразява системи работещи както под управлението на Windows, така и под Linux. Нещо повече - Chaos може да работи на различни архитектури: ARM, Intel (i386), MIPS и PowerPC. Това означава, че са заплашени както обикновени компютри, така и стандартни рутери, IoT устройства, а също и сериозна сървърна техника в предприятия и големи организации.
Chaos е написан на Go (език за програмиране), на което се дължи лесното пренасяне към различни операционни системи. Все по-често срещано е злонамерен софтуер да е написан на Go, което го прави по-труден за анализиране и откриване.
Chaos е проектиран да използва известни уязвимости (CVE) и груба сила SSH. Веднъж стартиран на система, злонамереният софтуер установява устойчивост и комуникира със своя команден и контролен сървър. Сървърът на свой ред отговаря с една или повече команди, обслужващи различни цели, преди евентуално да получи повече команди или допълнителни модули. Заразата може да организира огромна армия от заразени устройства и да ги използва за DDoS атаки или крипто копаене.
Смята се, че Chaos е с китайски произход и е еволюирал и усъвършенстван наследник на зловредния софтуер Kaiji.
Притеснително е, че новата зараза се разпространява бързо. В началото се наблюдава концентрация на заразени устройства предимно в Европа, но вече има данни за множество инфекции в източна Азия, Северна и Южна Америка.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.