download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Vim 9.0.1678


Як редактор. Оцветява синтаксиса; сравнява документи


Изтегли (9727 KB)

Визитна картичка на програмата

Автор: Bram Moolenaar
Лиценз: Open Source
ОС: Windows All 
Големина: 9727 KB
Обновен на: 08.08.2023 от stefankr
6630 показвания, 431 сваляния  Статистики

Потребителите, изтеглили тази
програма свалят още:

Редактор Эверест v1.0.0.159
AkelPad 4.9.8
Vim за Linux 9.0

Публикации в списанието

ВерсияБрой ВерсияБрой
6.3 CD 12/2004
7.2 CD 09/2008

Vim е безплатен мощен текстов редактор, който предлага силата на Unix фурията 'Vi', но в подобрен вид. Често е определян като 'любимец на програмиста', но всъщност Vim е подходящ за всякакъв вид текстово обработване. Програмата е снабдена с опция за оцветяване синтаксиса на различни програмни езици; неограничено undo; вертикално разделяне на прозорците; сравняване съдържанието на файлове; plug-in поддръжка и много др. Три години под ред печели наградата на читателите на Linux Journal. Vim се разпространява с отворен код по правилата на GNU General Public License. Има версии за Windows, Linux и др.


Мнения на потребители

Твоето мнение

  • Събота, 21.05.11, 23:37, phrozencrew:
    Страхотен редактор, дори под Windows! Може би най-добрия редактор за програмиране. За да стане пълноценно IDE ще трябва да си добавите някои плъгини. Но има страхотна документация, така че не е сложно. Плъгините подредени по популярност могат да се видят тук.
    В момента правя преход от Notepad++ към Vim и си качвам необходимите неща. Мога да дам съвет за някои настройки. За разлика от Linux в Windows файла с настройките се казва _жimrc. Плъгините се инсталират в директорията-на-Vim\Vim\vimfiles\plugin. Шрифта по подразбиране има проблеми с кирилицата (поне в WinXP), затова в _vimrc можете да си зададете друг шрифт, примерно:
    set guifont=Courier

    Най-любимата тема за редактора е molokai (ще я покажа в скрийншот по-долу). За да не я зареждате ръчно всеки път, може да се добави в _vimrc:
    colorscheme molokai

    Ако искате да имате прозорец с Tag-list и списък с функциите, ви съветвам да използвате плъгина TagList, но преди това ще трябва да си свалите и екстрактнете в PATH-директория Ctags за Window$. Екстрактва се само ctags.exe (аз го бучнах в system32 ).
    Задължително си качете и ZenCoding, ако искате да пишете наистина много бързо! Този плъгин има проблем с Notepad++, докато е отворен!
    Един от най-задължителните плъгини е The NERD tree. Тази добавка е файлов браузер и разполага със собствена система за bookmarks и може да прави всичко с файловете (триене, копиране, местене) - вижте хелпа. Ако искате да ви се зарежда при стартиране на VIM можете да сложите това в _vimrc:
    au VimEnter * NERDTreeToggle
    map <silent> <F1> :NERDTreeToggle %:p:h<CR>

    Така ще можете лесно да разкарате или заредите браузера с бутона F1.
    Друго задължително за програмистки редактор е номерирането на редовете, което е изключено по подразбиране, както и детектването на типа на файла. Може да се включи пак от _vimrc:
    set number
    filetype on

    Мога да ви покажа как изглежда редактора с предложените настройки. В момента работя по една news-система, като използвам култовия фреймуърк Codeigniter, та за това php кода може да е малко странен. И съм използвал :BookmarkToRoot на NERDTree, за да заредя само каквото ми е нужно за работа в момента.

    Имам да си добавя още 4-5 плъгина, но това ще стане в процеса на работа.

    Ако ви е нужен старт, за да започнете да ползвате редактора, можете да видите видео-урока:
    Редакторът Vim - видео урок на български. Базово ниво.

    PS: Към описанието е задължително (според мен) да се добави, че Vim разполага със собствен език за програмиране, който е изграден типично в стила на Unix - Vim script programming. Бих казал, че е лесен за изучаване и изключително мощен!

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.