download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

SQLite 3.39.0


Релативна, преносима, ACID база данни без нужда от сървър


Изтегли (558 KB)

Визитна картичка на програмата

Автор: D. Richard Hipp
Лиценз: Open Source
ОС: Windows 7/8/10/11 32/64 bit
Големина: 558 KB
Обновен на: 03.07.2022 от stefankr
6429 показвания, 58 сваляния  Статистики


Публикации в списанието

ВерсияБрой ВерсияБрой
3.6.18 CD 11-2009
 

SQLite е интегрируема, релативна библиотека за бази данни с отворен код, написана на C през 2000-та година от Richard Hipp. Изпълнява повечето от нормите на стандарта SQL-92 на SQL. Това, че може лесно да се интегрира в множество езици за програмиране, я прави доста маневрена и бърза, като по този начин се избягва и схемата клиент-сървър. Цялата база данни представлява един файл. Като SQLite има възможност да работи и с транзакции. Това е осъществено, като по време на заявката файлът се заключва.
През 2005 проектът получава престижната награда Integrator на Google-O’Reilly Open Source Awards.

SQLite се използва в много софтуерни продукти, но по-известните са: Skype, Firefox, Safari, Google Gears, F-Spot, Banshee, McAfee на Symantec, Mail на Apple, обслужващия софтуер на iPhone, Adobe AIR, операционните системи Symbian OS и Android.
Проектът е интегриран или има модули за повечето съвременни езици за програмиране, сред които BASIC, C, C++, Clipper, Common Lisp, Java, C#, Visual Basic, Delphi, Curl, Lua, Tcl, REBOL, R, PHP, Perl, Ruby, Objective-C (на Mac OS X), Python, newLisp, Haskell, OCaml, Smalltalk и Scheme. Съществува също и COM (ActiveX) контролер, който позволява използването на SQLite със скриптовите езици в Windows, като Javascript и VBScript. Това дава възможност базата данни да се използва с HTA приложения.

SQLite е реализирана за доста операционни системи (Mac OS X, Windows, Linux), включително и за преносими устройства. Има няколко интересни клонинга. Разполага и с различни варианти на релийзи, като например библиотека (so, dll) и приложение за командния ред.
Документацията за проекта можете да се намери тук: http://www.sqlite.org/docs.html
За улеснение на потребители са създадени множество GUI (графични) инструменти, чрез които могат да се администрират файловете с бази данни. Един интересен и лесен за работа инструмент е SQLite Administrator .


Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.