download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

GravityLight: осветление за развиващите се страни с цена $5.

04.01.2013 19:08 (преди 11 години и 3 месеца) | dulo | показана 2757 пъти Статистики
Инженерите от лондонската Therefore представиха действащ прототип на осветително тяло, което работи чрез потенциалната енергия на гравитационната сила.

Принципът на действие е съвсем прост: достатъчно е към устройството да бъде закачен баласт или каквато и да е друга тежест с тегло 10 кг., за да могат светодиодите да светят в продължение на около 30 минути. В кутийката са вградени редуктор, генератор и маховик, които осигуряват постоянна скорост на въртене и постоянно захранване за светодоидите подобно на часовниците с кукувичка.

Устройството се нарича GravityLight и създателите му са събрали чрез Indiegogo $317 000, което е шест пъти повече от първоначалните им планове.
     GravityLight ще се предлага предимно в Африка, Индия и Южна Америка, където около 1,5 милиарда души живеят без електричество и за осветление използват керосин, който е скъп и предизвиква рак на белите дробове повече, отколкото две кутии цигари дневно.
     За разлика от слънчевите батерии, GravityLight не се нуждаят от непрекъснато осветяване и не са им нужни акумулатори за натрупване на енергия, за да могат да светят денем и нощем. Тук нещата са съвсем прости - вдигнал си 10 килограмов чувал и имаш светлина за половин час. За баласт би могла да се използва и нещо декоративно - например саксии с цветя.

Инженерите от Therefore не са начинаещи любители, а опитни професионалисти, които от 20 години се занимават с конструирането на различни прибори и разбират, че цена от $5 може да бъде получена само при масово производство. Ето защо те предлагат безплатни 1000 бройки, които да бъдат изпитани в реални условия в индийските и африканските села.
 

GravityLight е едно наистина оригинално устройство, чиято поява стана възможна с масовото разпространение на евтини светодиоди и е много по екологичен от обикновените слънчеви панели. Идеята може да бъде развита: например няколко баласта на по-голяма височина и може да се осигури енергия дори и за неттоп.

     Подробности: www.indiegogo.com

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Яки графични станции
Рендиране в реално време
и на най-тежките обекти - от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.