download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
Търсачка

Търсене на новини по ключови думи

 

RSS захранване
 

Internet Explorer първи по... рискове за сигурността?

28.07.2014 15:33 (преди 9 години и 8 месеца) | spursy | показана 1512 пъти Статистики
Дали браузърът на Майкрософт е една от най-уязвимите програми?
През последните години популярността на Internet Explorer, който много време бе едноличен лидер сред браузърите, постоянно спада. Това става най-вече за сметка на Google Chrome, който към момента е водач в този клас, а третият Firefox поддържа все по-близка дистанция до продукта на Microsoft. И ако Internet Explorer във всичките му версии засега е на второ място по употреба в световен мащаб, то според последни данни, той вероятно е първи по уязвимости и рискове, касаещи сигурността. Изненадващото в случая е, че IE е сочен не само като най-уязвим браузър, а като софтуерен продукт изобщо. Това е повече от притеснително, защото обикновено се смяташе, че много от опитите за пробив в системите са насочени към други популярни софтуерни решения като например Adobe Reader, Adobe Flash Player и Java.
Данни на компанията Bromium, занимаваща се с компютърна сигурност, показват, че само за първата половина на 2014 година в Internet Explorer са открити повече дупки, отколкото за цялата 2013г. Тази информация е повече от стряскаща, но е важно да уточним, че IE се разглежда като една програма независимо от версията, която различните потребители използват. Така много от пробойните, касаещи сигурността ,са налични в по-стари версии на браузъра, използвани на операционна система Windows XP например. Както вече добре знаем Microsoft прекратиха поддръжката по сигурността на все още популярната операционна система XP и масово използвания с нея браузър Internet Explorer 8. Затова няма нищо изненадващо в това IE8 да е толкова атакуван и уязвим. И все пак не трябва да се мисли, че всичките тези уязвимости са налични само в IE8. Ако се анализира коя версия на браузъра е най-популярна сред потребителите му, ще се отчете, че това е IE10, която има минимална преднина пред IE8, следван от IE9 и чак след това актуалния IE11. Това показва, че почти всички потребители на Internet Explorer не използват последната версия на продукта, а още по-съмнително е какъв процент от тях своевременно инсталират кръпките, касаещи сигурността на браузъра.
Всичките тези данни могат да бъдат обобщени в съвета да актуализирате своевременно софтуера, който използвате, за да бъдете по-защитени в интернет. Ако все още използвате Windows XP е препоръчително да инсталирате допълнителен браузър, например Mozilla Firefox, Google Chrome или Opera. Всеки от тези продукти получи удължена поддръжка под XP и ще продължи своевременно да запушва новооткрити уязвимости.

Вижте още:

Мнения на потребители

Твоето мнение

Няма мнения

Платени препратки

Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.