download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 
 
» Търсачка

Търсене на статии по ключови думи

 

RSS захранване
 

Втората половина на шахматната дъска

Е-култура 14.01.2012 22:44 (преди 12 години и 4 месеца) | dulo | прочетена 98 пъти Статистики
Да си припомним древната приказка за шахматната дъска, в която създателят на шаха поискал като награда едно зърно пшеница на първата клетка, а на всяка следваща клетка да бъдат поставяни двойно повече зърна. Получава се експоненциално нарастване – 2^64-1 = 18 446 744 073 709 551 615 зърна и това число е по-голямо от всичката пшеница, събирана през историята на човечеството. В една от версиите на легендата, владетелят на страната заповядал обезглавяването на автора за тази негова непредвидливост и наглост.

     Важното тук е това, че запълването на половината шахматна дъска не е невъзможна задача. След 32 клетки владетелят би заплатил около 4 милиарда зърна и приблизително толкова зърна пшеница съдържа едно средно голямо житно поле. А в този случай и владетелят би останал владетел, а и изобретателят жив. Само когато действията преминат във втората половина на дъската, някой си изпаща.
     Постоянното удвояване е експоненциален ръст, незабележим в началото. Но времето тече и техническият прогрес ни пренася на втората половина на шахматната дъска, където компютрите са способни да решават задачи, които доскоро за тях бяха невъзможни.

Tази статия е публикувана само он-лайн.

Вижте още:

Мнения на потребители

Мнения, стр. 1 2 3 4
Твоето мнение

  • Сряда, 18.01.12, 00:37, anonymous:
    ¿ какво беше заглавието на темата ? и на каде се отплесна посоката ?
    от шахмата до космоса ! . направо не е за вярване ,че има толкова умни и всестранно развити личности тука . но както е рекал поета ...в спора се ражда истината . и каква е истината ?
    ................................ истината е ,че никои не знае истината .
    п.с. тоест евентуално някои знае ,но , поради каква причина би я споделил ?
    в този ред на мисли се натрапват някой въпроси , относно – пирамидите – стоунхедж– платото наска – китай ,великата стена – атлантида – свинкса –перу –.и .тн
    но както казах темата беше насочена към шаха или по точно дъската на която се играе и математическите принципи . на които се основават .
    я някой да сметне колко хода има , да речем коня ?
  • Сряда, 18.01.12, 07:05, joniewalker:
    ” ...я някой да сметне колко хода има , да речем коня ? „

    Не поставяш въпроса правилно. На така поставения въпрос отговора е - безкрайно.

  • Сряда, 18.01.12, 10:48, anonymous:
    Из глежда ,че моето мнение измести коментарите в друга плоскост.Исках с по-малко думи и примери да кажа това което мисля , но не сьм успял.Ще се опитам отново! При човека психиката му и ума е така устроен ,че когато едно действие не дава решение РЕШЕНИЕ се получава чрез НЕ обикновено действие!Ако това го е нямало,нямаше да има и човечество. Човекът щеше да си остане някъде по средата на хранителната верига -щеше да яде малките животни ,а големите него.Всеки знае легендата за Давид и Голиат: Никой от израелските воини не посмял да се изправи срещу огромния Голиат.освен дребния юноша Давид,но той въоще и не мислил да се бори с Голиат ,просто му метнал един камък с прашкатапо челото!Необикновено действие!Ал кайда също ! Водени от инстинктите на древни воини ,те не гледат на врага мощта му ,а слабите му места!И накараха Америка ,а после и света да се страхуват!Накараш ли врага да се страхува от теб ,значи си го победил !По необикновен начин трябва и света да постъпи с тях ,ако иска да ги победи! В случая ДРУГИТЕ ПОЛЕТА НА ДЪСКАТА ЩЕ СЕ ЗАПЪЛНАТ СЪЩО С НЕОБИКНОВЕНИ РЕШЕНИЯ!
  • Сряда, 18.01.12, 11:21, stoqncho:
    Bigi, затруднявам мозъка си с тези твои изказвания. Мозъка ми се опитва да ги осмисли и пак не успява. Дава на късо и боксува на място. Чак ме заболява главата от мислене. А най-важното, че накрая пак не успява да разбере думите ти. Ти не си виновен, просто не се славя с блестящ ум.

    Пак да се отклоня от темата, колко е общия брой на жертвите от терористи? За мен те не са проблем, но както и да е.

  • Сряда, 18.01.12, 19:17, anonymous:
    Bigi, затруднявам мозъка си с тези твои изказвания. Мозъка ми се опитва да ги осмисли и пак не успява. Дава на късо и боксува на място. Чак ме заболява главата от мислене. А най-важното, че накрая пак не успява да разбере думите ти. Ти не си виновен, просто не се славя с блестящ ум.

    Пак да се отклоня от темата, колко е общия брой на жертвите от терористи? За мен те не са проблем, но както и да е. „

    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
      Stoqncho, че ти самия си казал, това което аз искам да обясня, приятелю!. Преди 100 г. сегашните обикновени неща са били невъзможни. А как са станали възможни?В един момент някой е тръгнал по -нов път за да осъществи това, което сега е обикновено! Явно аз не мога да го обясня. Сьс сигурност жертвите са много , при това те като цяло са невинни хора!

Платени препратки

Компютри за геймъри
Домашни компютърни системи за игри
Конфигурации по желание от Перси ООД
www.persy.com
Рекламни чанти
Екстрапак произвежда рекламни чанти
и опаковки от хартия и (био)полимери
Bags.BG
bgERP
Управлявайте фирмата си
с безплатен, уеб базиран софтуер
www.bgerp.com

вашето каре - тук

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.