download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Референдум за АЕЦ

Автор
Съобщение
dreven
Сря, 23.01.13, 22:42

RE: RE: RE: RE: RE: RE: Референдум за АЕЦ

” Сещаш ли се защо? Айде да попитам по друг начин - за колко левчета им продаваме енергията? А за колко пъти по-скъпо бихме искали да им я продаваме, ако е от Белене ? „

На свободния международен пазар няма никакво значение ти на колко искаш да продаваш. На свободния пазар се продава на цена, на която купувача е склонен да купува. Ако предложиш само една десета от цента по-ниска цена от конкурентите, то продаваш ти, а конкурентите остават с празни джобове. В момента международната цена на електроенергията в региона е 6 евро цента. С ветрогенератори, фотоволтаици и ВЕЦ-ове на международния пазар не можеш да продадеш и един киловатчас. Не можеш да продадеш нищо и от американския ТЕЦ на Костов. Но електроенергията от Козлодуй може да бъде изкупена веднага, в цялото количество, което могат да произведат реакторите. Това обаче не се случва, не защото не искат да я купят, а защото ако им я продадем, то цената на вътрешни пазар ще скочи многократно. Ето защо ни трябва още един мощен източник на евтина енергия. С единия поевтиняваме цената на вътрешния пазар, за да компенсираме безумието от ВЕИ, а енергията от вторият източник продаваме на външния пазар, за да печелим валута за финансиране на икономиката.

dreven
Сря, 23.01.13, 22:53

RE: Референдум за АЕЦ

” dreven вече веднъж ви казах, че елементарния ви опит за манипулация, чрез неуместна ирония може да мине само пред твърдия електорат, но не е пред мислещи хора. Не се опитвайте да се изкарате жертва на цензура, защото 60% от цялата тема са ваши постове. Това, че много потребители не са съгласни с вас не е наша заслуга, а просто въпрос на личната им гледна точка. „

В поста, в който ви заявих своето уважение нямаше никаква ирония. Бях напълно искрен към вас. С цифрата 60 % от всичките постове в тази тема мисля, че леко преувеличихте заслугата ми, не че не бих желал да е така. Но целият труд и моя и вашият имаше резултат, защото ако в Google се напише - Форум референдум за АЕЦ, излиза на първо място точно форума на Download.bg. Това предполагам не ви тревожи или греша?

phrozencrew
Сря, 23.01.13, 23:16
В крайна сметка излиза, че някакви хора продават енергия, която всички сме платили и печалбата си отива при същите тези хора. Ако беше по друг начин от АЕЦ Козлодуй отдавна да се бяха събрали пари за поне още една централа. Или поне тока да беше по-евтин.
Тоя филм "Дайте да дадем" за "общото благо" сме го гледали . Защото това благо се ползва от богоизбраните Румен Овчаровци.
phrozencrew
Сря, 23.01.13, 23:37

RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Референдум за АЕЦ

” На свободния международен пазар няма никакво значение ти на колко искаш да продаваш. На свободния пазар се продава на цена, на която купувача е склонен да купува. Ако предложиш само една десета от цента по-ниска цена от конкурентите, то продаваш ти, а конкурентите остават с празни джобове. В момента международната цена на електроенергията в региона е 6 евро цента. С ветрогенератори, фотоволтаици и ВЕЦ-ове на международния пазар не можеш да продадеш и един киловатчас. Не можеш да продадеш нищо и от американския ТЕЦ на Костов. Но електроенергията от Козлодуй може да бъде изкупена веднага, в цялото количество, което могат да произведат реакторите. Това обаче не се случва, не защото не искат да я купят, а защото ако им я продадем, то цената на вътрешни пазар ще скочи многократно. Ето защо ни трябва още един мощен източник на евтина енергия. С единия поевтиняваме цената на вътрешния пазар, за да компенсираме безумието от ВЕИ, а енергията от вторият източник продаваме на външния пазар, за да печелим валута за финансиране на икономиката. „
Ето и поредната ти лъжа!
Артисте, на колко лв си мислиш, че можеш да продаваш енергията зад граница, при условие, че я добиваш на 5 евроцента?
Дори да пренебрегнеш добавките за зелена и високоефективна енергия (което нямам как да стане поне в Европа), остават добавката за невъзстановими разходи, които влизат в цената за пренос. Общо тези такси натоварват цената със 17.50 евро на мегаватчас, към което се прибавя и таксата за търговско право за пренос, която варира от 5.34 евро за мегаватчас до 9.52 евро за мегаватчас? Да не забравяме и цената на разполагаемата мощност, която (гарантирам ти) няма да е по-малка от тази на Козлодуй. Та питам те, къде и на кого ще продаваш енергия от Белене и най-вече на каква цена ще я изнасяш, авторитете виден манипулаторе?
iceman_
Чет, 24.01.13, 05:37

RE: RE: RE: Референдум за АЕЦ

” А ще сравниш ли турската икономика с нашата?
Че турците имат заводи и предприятия и заливат Европа със стоките си. А за тази икономика трябва ток.
Ние (България) какво и колко произвеждаме? И да го изнасяме при това? „

Не сравнявам икономиката им. Сравнявам пазарите. Що да има за тях, а за нас - не може?

plamil
Чет, 24.01.13, 08:03
Сравнявам икономиките, защото промишлените предприятия са основния консуматор на електроенергия, не битовите потребители.
Промишлеността плаща изразходваната електроенергия с печалбите от продажбата на стоките си.
А у нас нямаме толкова мощна индустрия. Остават домакинствата. Но пък и какво население имаме ние?
океан
Чет, 24.01.13, 12:25

RE: RE: RE: RE: RE: Референдум за АЕЦ

” Коментирай клипчето и не мисли турската икономика. Да имаш за съсед мощна индустриална страна има не само недостатъци, но и предимства. Точно, защото Турция е развита индустриална страна от десетилетия тя е пазар за нашата електроенергетика.
Не знам защо не го напишеш ти директно, а непрекъснато ме провокираш аз да го пиша. „

Да бе да.Като си построят новата централа ,ще вземат и нашия ток.Абе човек ,ти на ред ли си?Определено ти липсва логическото мислене.

dreven
Чет, 24.01.13, 18:02

RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Референдум за АЕЦ

” Ето и поредната ти лъжа!
Артисте, на колко лв си мислиш, че можеш да продаваш енергията зад граница, при условие, че я добиваш на 5 евроцента?
Дори да пренебрегнеш добавките за зелена и високоефективна енергия (което нямам как да стане поне в Европа), остават добавката за невъзстановими разходи, които влизат в цената за пренос. Общо тези такси натоварват цената със 17.50 евро на мегаватчас, към което се прибавя и таксата за търговско право за пренос, която варира от 5.34 евро за мегаватчас до 9.52 евро за мегаватчас? Да не забравяме и цената на разполагаемата мощност, която (гарантирам ти) няма да е по-малка от тази на Козлодуй. Та питам те, къде и на кого ще продаваш енергия от Белене и най-вече на каква цена ще я изнасяш, авторитете виден манипулаторе?

На международния пазар никой не се интересува от никакви добавки за зелена енергия от такси за пренос от всякакво ценообразуване, в която и да е конкретна държава. Там нещата са прости и неумолими. Можеш ли на изводите на конкретен далекопровод да доставиш заявеното количество електроенергия на обявената цена, значи продаваш. Не можеш ли значи напускаш бранша. Там се договаря количество електричество за конкретна цена. Никой не го интересува дали енергията ще е произведена от атомна централа, фотоволтаик или динамо на велосипед. Сделка има, ако електроенергията е със съответното качество и цената удоблетворява и двете страни.

А как вътре в една държава законодателно са уредени нещата, то това е съвършено друго нещо. Нещата така са организирани, че нито ти, нито аз да можем да станем търговци на енергия. Но това не означава, че България не продава електроенергия. България го прави и то благодарение единствено на две големи държавни централи. В тази бройка не визирам американския ТЕЦ на Костов, защото тази скъпа енергия може да се продава само на вътрешния пазар. На вътрешния пазар може да се продаде всичко, защото енергийната мафия си има лобисти политици на които им плаща да прокарват всякакви абсурдни закони. Как иначе да си обясним поведението на Костов и Иванов, които ще си съдерат гърлата пред микрофоните от лъжи. Дали това крещене не е някаква йогийска техника за вентилиране на белите дробове?

krum
Чет, 24.01.13, 18:44
Малко хумор

Седяла една гарга на клона със сиренце в клюна. Минала лисица:
-Гарго, ще гласуваш ли с "ДА" на референдума? Много е важно, от това зависи бъдещето на децата ти!
Гаргата мълчи и стиска сиренцето в клюна.
-Гарго, много е важно България да е независима и да не купува ток. Ще гласуваш ли с "ДА"?
Гаргата:
-Да!
Сиренцето пада, лисицата го грабва и офейква. Гаргата, замислено:
-Аз и "НЕ" да бях казала, все тая...

редактиран от krum на 24.01.13 18:46
phrozencrew
Чет, 24.01.13, 18:52
Древен, ти си политикант!
Мисля, че вече и на децата им е ясно, че в проекта АЕЦ Белене няма нищо, което да си заслужава строежа му.
Този проект в момента е чисто политически! В евтината цена на тока от него вярват само 2-3 бабички и няколко крейзита. Всички останали са наясно виртуалната му реалност, дори и ония от БСП, които го подкрепят уж. Ако имаше поне малък реален шанс да се построи, щеше да бъде построен отдавна.
За този проект можем да заключим, че:
- Няма да е по-евтин от 12-15 милиарда евро
- Тока, добиван от него ще е изключително скъп
- Няма да има нужда да задоволява вътрешния енергиен пазар, защото той вече е задоволен
- т.е. енергията от него ще става само за износ, но няма да има кой да го купи

Просто спри да си губиш времето с глупости и насочи мислите си в по-креативна посока. На референдума няма да има повече от 20% от тези, които имат право да гласуват - предимно партийни фанатици, няколко възмутени от псевдо подкрепата му, няколко кукута. Подкрепата на БСП за проекта категорично не изразява мераците на народа, за това и тия, които го предизвикаха трябва демонстративно да си подадат оставките, непосредствено след обявяване на резултатите. Най-малкото заради трошенето на кинти и предизвикване на излишно разцепление между хората.

редактиран от phrozencrew на 24.01.13 18:52

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.