download.bg
 Вход Списание  Новини  Програми  Статии  Форум  Чат   Абонамент  Топ95   Архив 

Не мога да пиша в CMOSа на BIOS

<1 2 3 >

Автор
Съобщение
angelicstar
Вто, 27.01.09, 17:46
Ами не знам. Сега като ми пусна тая муха майче първо трябва да дазровя Нета.
zlatena
Нед, 01.02.09, 16:26
” ....Ами Джамлъка може да пише в CMOSа, ама потребителят излиза че не може. Трябва задължително да се излезе от Джамлъка... „
Най-вероятно това е така,защото ти дори като администратор или под Safe mode нямаш права върху някой ключове от системния регистър.За тях права има самата опер.система в лицето на акаунта System.Може би е направено с цел безопасност.
Така или иначе опер.система(акаунта System) и чрез драйвери комуникира с РАМ-а,процесор,дъно,а при update на BIOS и със CMOS-а предполагам.
Дори си мисля,че през конзолата,когато човек(Админ) е offline може да обнови BIOS-а,стига да има в наличност по-новата версия и нужните права през регистрито.
Ето нещо подобно за wpcre14 ... wpcrs120 ... WPCREDIT и WPCRSET
http://cpugarden.com/clauses/wpcredit/
http://hp.vector.co.jp/authors/VA002374/src/download.html

Относно правата на Админския акаунт по регистрито ето един пример,който няма общо с темата но сега не ми се рови за друг.Въпросния ключ от снимките не трябва да се изтрива,защото после за да се логнете ще трябва да се прави "гимнастика".

редактиран от zlatena на 01.02.09 16:28
редактиран от zlatena на 01.02.09 16:30
редактиран от zlatena на 01.02.09 20:32
angelicstar
Пон, 02.02.09, 16:55
Ами май не е до права. Номерът е с двойно прецакване. Като речеш да пишеш в CMOSа Джамлъка трябва да си прекъсне връзката с БИОС. Ама това значи да спре. Може да направиш програмка за писане в CMOSа, може да си имаш всякакви права, ама като спре Джамлъка и програмката ти ще спре с него заедно. Начинът е да се изкара програмката извън Джамлъка и да си работи без ОС.
При ДОС номерът става, понеже ДОС не използва БИОСа направо, ами през портовете. С W98 пак става, щото тя е само шел над ДОС. А ХРто направо извиква БИОСа, не през портовете, затова като загуби връзка с него и не може да работи.

@Галка Ами май виртуалната машина е начинът. Всичко каквото изрових от Нета е все за това. Примерно Sun имат една xVM платформа, където може да вървят няколко ОС на многоядрен SPARC процесор. Може да се минава от една на друга направо. Ама всичките вървят виртуално под Solaris система.

galkamalka
Пон, 02.02.09, 18:46
Благодаря ти ангелче
Явно Sun xVM VirtualBox ще е най-доброто за нуждите ми. Надявам се двете ядра да ми стигнат поне до края на месеца, когато смятам да си взема QUAD Pentium понеже цените падат непрекъснато.
zlatena
Пон, 02.02.09, 22:57

Аз като споменах за права имах наум това - compatibility.
Евентуално програмата или конзолата да може да се подкара под Windows 98 ... и всичко нужно покрай нея.
Изписва,че това неможе да стане,защото е част от ХР.
Незнам с отключването на нужните права в регистрито за акаунта Администратор дали би се получило.Все си мисля,че това което ми изписва на снимката се отнася за Админа,а не за акаунта System.
Друго,което ми минава е за файловата система.
Ако Windows е под FAT дали би имало разлика?

” ...Нарочно не давам целия код, защото малко нещо да се обърка, не се знае какво може да стане.... „
Защо все пак не го постнеш?Всеки да си го ползва на своя отговорност.
Все пак това,което казах до сега е продиктувано от моята логика.
Не твърдя,че е вярно.
редактиран от zlatena на 02.02.09 22:59
angelicstar
Вто, 03.02.09, 16:36
Ами добре. Ще го пусна, ама сорса. То сорса е интересен. И който може сам да си го асемблира после, значи е достатъчно вътре да се пази сам. Ама по-после, че ми е на компито вкъщи.
---------------
Аз май не мога да обясня точно защо не ще да пише от Win XP в CMOS. Номерът е до начина на устройство на цялата система. Не е работата да права и достъп.
Значи при старите джамове и ДОС, Биосът си е сам за себеси, ОС си е сама за себе си. Като поиска ОС да използва БИОСа за нещо, се праща заявка в някой порт на БИОС. Има си разни процедури в БИОС, вързани на тия портове. Значи, като дойде на някой порт заявка се извиква която си е неговата процедура. Примерно, като искам да правя нещо в CMOSа пращам заявка на порт 0х70 и на порт 0х71 казвам запис ли ми трябва или четене. Тогава се извиква специялната процедура и тя върши останалата работа.

Това нарочно е направено така, да се отдели ОС от БИОС и да не стават фалове.
Ама при ХР и после на Вистата цялата работа е нагоре с краката. ОС не минава през портовете, ами направо използва БИОСа. Става все едно ХР и БИОС се сливат. Има 1 драйвер mssmbios.sys за тая цел. Той върши цялата работа, която е иначе на портовете. Примерно, като искам да пиша на CMOSа минавам през него и той направо трябва да запише. Да, ама посмъртно няма да го направи. Оправдават се, че така може да се бръкне направо в ядрото на ОС.
Ако много се налага такъв запис, примерно някое периферно устройство иска достъп /или аз си умирам от мерак да бърникам/, се праща заявка за SMI прекъсване. Драйверът mssmbios.sys я проверява за валидност и ако е валидна прави резерва на всички активни процеси за момента. После сам си се копира на едно специялно място, взема си вектор са връщане от прекъсването и чак тогава пуска прекъсването.

В прекъсване ХРто няма никакъв достъп до процесора. ОС въобще не върви и никакви програми под управление на ОС не вървят. Изобщо все едно ОС я няма въобще. Цялото управление минава към БИОСа.
Ами ей затова не може по никой начин да се пише направо от ХР и ВИСТА в CMOS. Въпросът е на общо устройство, не на права. Админски права ми трябват само да пусна заявката за прекъсване. Ама веднъж пусната заявката си върви, все едно че принтерът я е пуснал или мрежовата карта.

редактиран от angelicstar на 03.02.09 16:48
zlatena
Сря, 04.02.09, 10:26
” ...Има 1 драйвер mssmbios.sys за тая цел. Той върши цялата работа, която е иначе на портовете. Примерно, като искам да пиша на CMOSа минавам през него и той направо трябва да запише. Да, ама посмъртно няма да го направи. Оправдават се, че така може да се бръкне направо в ядрото на ОС.... „
Изключително удоволствие бе за мен да прочета поста ти.
Лично за мен темата остава отворена.
Съжалявам,че не бях добър "спаринг партньор"
Просто в момента боря едно BSD
... и за "пръв път съм на път" да загубя...
angelicstar
Сря, 04.02.09, 15:35
Ами и аз такъв спаринг си направих. Снощи се заиграх да опитвам разни работи вкъщи на компито и му скапах БИОСа. И сега не мога да го пусна.
Ма, много съм пекана!
karadzha
Сря, 04.02.09, 17:07

RE: Не мога да пиша в CMOSа на BIOS

” Ами и аз такъв спаринг си направих. Снощи се заиграх да опитвам разни работи вкъщи на компито и му скапах БИОСа. И сега не мога да го пусна.
Ма, много съм пекана!

 Ко не си барала паролата, опитай с изключване на щепсела от мрежата, а после махаш батерията за 6-7 минути. В случай че и туй не сработи, пак тъй, но извади джъмпера до батерийката и пак го постави.
 А за пасуърда (, ако си турила такъв, ма едва ли) кажи на коя фирма е БИОС-а да ти ги пиша кой са възможните и да видиш кой ще стане.

angelicstar
Сря, 04.02.09, 17:13
Ами, мерси! Повечето неща, дето казваш вече ги пробвах. Добре поне, че пас няма.
То аз пуснах отделна тема, да не товаря тая.

<1 2 3 >

Коментар

за нас | за разработчици | за реклама | станете автори | in english  © 1998-2024   Experta Ltd.